Na stočarskom paviljonu više od 1.600 grla (SRB)

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu održan je tradicionalan dan stočara defileom najboljih grla na ovogodišnjoj sajamskoj smotri.

Na stočarskom paviljonu izloženo je više od 1.600 grla, a po prvi put ove godine na izložbi nacionalnog genetskog potencijala prikazane su autohtone rase goveda, svinja, koza, ovaca i konja. Tako se na stočarskom paviljonu mogla videti i sanska koza koja decenijama unazad nije bila izložena na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Na tradicionalnom danu stočara, stručnjaci su, takođe, dali ocenu goveda, rekavši da je genetski potencijal izloženih životinja svake godine sve bolji. Osvrnuvši se na cenu tovljenika, stručnjak sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kaže da ona stalno oscilira i da je razlog tome nepostojanje partnerskog odnosa između klaničara i uzgajivača svinja.

“Što se tiče tovnog govedarstva, ono ima perspektivu u našoj zemlji”, kaže profesorka doktorka Snežana Trifunović, ističući da je u tom segmentu neophodno poboljšati rasni sastav, odnosno da se radi na plemenitim rasama.

Ove godine stočarski paviljon se prostire na 5.000 kvadratnih metara izložbenog prostora i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: RTV

Foto: www.sajam.net

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor