Presjek nedelje 13.05.-17.05.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ

Cijena kao i ponuda kukuruza zadržala se na prošlonedeljnom nivou. Pošto kupci za prirodno suv kukuruz i dalje nisu spremni platiti cijenu veću od 0.28KM/kg+pdv, proizvođači domaćeg kukuruza nezadovoljni cijenom odlažu prodaju. Uvoz kukuruza sa tržišta Srbije obavlja se slabijim intenzitetom. Pojačana ponuda robe tokom sedmice je rezultirala blagi pad izvoznih cijena iz Srbije. Zvanična realizacija za kukuruz prirodno suv zabilježena je po 127.00Eur/t(SRB/BIH), kao i pregovori za isti po 126.00Eur/t (SRB/BIH).

PŠENICA

Manjak pšenice na domaćem tržištu obilježio je i ovu sedmicu. Kada je u pitanju izvozna ponuda, nije bilo značajnijih promjena u ponudi kao i cijeni pšenice. Zvanična realizacija zabilježena je sa tržišta Srbije za pšenicu sa hl 76, pr.12,5% po 196.00Eur/t (SRB/BIH). Sa tržišta Mađarske uglavnom se isporučuje dogovorena roba, cijena stagnira. U Sistem su pristigle informacije da se sa tržišta Hrvatske pregovarala pšenica standard kvaliteta po 200.00Eur/t (HR/BIH).

JEČAM

Slabija ponuda ječma zadržala se i ove sedmice, na domaćem BIH tržištu, cijena nije bilježila promjenu. Nešto veća ponuda ječma u izvozu obilježila je ovu sedmicu, cijena je bila u blagom padu. Pregovori sa tržišta Srbije početkom sedmice vođeni su po 177-178.00Eur/t, da bi krajem sedmice ponude pristizale i po 176.00Eur/t (SRB/BIH).

SOJINA SAČMA

Fabrička cijena domaćeg proizvođača sojine sačme Bimal,  nije bilježila promjenu.

Kada je u pitanju sojina sačma 46%proteina Brazil, početkom sedmice bilježe se pregovori po 0.64-0.655KM/kg+pdv, da bi krajem sedmice došlo do porasta cijene. Kao razlog porasta, navodi se rast izvozne cijene u Kopru. Ponude prema kupcima išle su i do 0.69KM/kg+pdv. U luci Kopar ponuđena cijena išla je i do 320.00Eur/t (SLO/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Trend manjka robe kada je u pitanju stočno brašno, nastavljen je i ove sedmice. Uglavnom se roba dogovara, ali se čeka na isporuku. Cijena koja se postizala na domaćem tržištu išla je po 0.26-0.30KM/kg+pdv. Sa tržišta Srbije nastavljen je porast izvozne cijene stočnog brašna. Tokom sedmice pregovarala se cijena od 140.00Eur/t, ali su ponude išle i do 145.00Eur/t (SRB/BIH).

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor