Presjek nedelje 13.05.-17.05.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ

Cijena kukuruza na domaćem HR tržištu stabilna je i ove sedmice. Cijena u pregovorima za kukuruz, na istočnim paritetima dostizala je nivo do 1.00Kn/kg+pdv, dok na zapadnim paritetima pregovori nisu prelazili cijenu preko 1.03Kn/kg+pdv. Izvoz kukuruza obavlja se slabijim intenzitetom, ali su ponude i dalje jače u odnosu na ostala tržišta, te trgovina nije zabilježena.

SOJA

Ponuda soje zrno dosta je slabija u odnosu na ranije sedmice. I dalje je niska cijena soje koja se postiže u izvozu, pa su domaći izvoznici spremni platiti cijenu do 2.15Kn/kg+pdv. Domaći proizvođači odlažu prodaju. Najniža ponuđena cijena  iznosila je 2.25Kn/kg+pdv.

STOČNO BRAŠNO

Slabija ponuda stočnog brašna . Cijena na domaćem HR tržištu, bilježila je blagi pad. Stočno se uglavnom isporučuje stalnim kupcima, a mlinovi trenutno slabije melju. Kupcima se za ovu sedmicu stočno brašno uglavnom nudilo za FCO KUPAC po cijeni od 1.10-1.15Kn/kg+pdv. Ponude stočnog brašna u izvozu, uglavnom su dosta jače u odnosu na cijene istog u zemljama okruženja. U izvozu, ponuđena cijena dostizala je nivo do 140.00Eur/t (HR/BIH).

SOJINA SAČMA

I ove sedmice cijena sojine sačme 46% proteina Brazil bila je u padu. Za FCO Kopar pregovarala se cijena od 2.36Kn/kg+pdv, dok se za FCO kupac, u zavisnosti od pariteta postizala cijena od 2.40-2.45Kn/kg+pdv. Porast izvozne cijene sojine sačme u luci Kopar obilježio je ovaj tjedna. Ista se nudila i po 320.00Eur/t (SLO/EU)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor