Danska – zemlja organske poljoprivrede (SRB)

Kada je pre nekoliko godina danska vlada donela odluku da se do 2020. celokupna poljoprivredna proizvodnja modifikuje i pretvori u organsku, mnogima je taj cilj delovao prilično nerealan. Međutim, sada je već izvesno da su Danci na dobrom putu.

Globalni procvat organskog tržišta jasno pokazuje da je sve veći broj ljudi koji su spremni da potroše više u ime kvalitetnije i zdravije ishrane. Takvi uslovi tržišta, ako su na vreme prepoznati, donose i velike ekonomske dobiti, a ono što je još važnije, takav trend možemo da tumačimo i kao najbolji znak spoznaje svakog pojedinca do koje mere je ugrožen opstanak zdravog života.

Prva među državama koje su „najbolje” odreagovale na nove izazove jeste Danska, koja je još pre nekoliko godina počela da podstiče poljoprivrednike da pređu na organsku proizvodnju i podržavala otvaranje velikog broja novih farmi sa organskim proizvodima. Više stotina miliona evra Danci su iskoristili na najbolji način pa se i u mnogim školama i drugim institucijama forsira organska ishrana. Dobar akcioni plan koji je vlada donela uveliko je pokazao rezultate i konkretnu dobrobit koja se odražava i na poboljšanje zdravlja građana Danske, ali i na sve manji negativan uticaj čoveka na okolinu.

S druge strane, ima i onih koji se nisu najbolje snašli i na vreme preorijentisali svoju proizvodnju na organsku. Mnogo farmera širom Danske našlo se u velikom problemu. Ne samo da su zapali u dugove već su neki doživeli i totalni bankrot. Samo prošle godine svoje posede su „zatvorila” 124 proizvođača.

Ministarstvo zaštite životne sredine i dalje se zalaže za preusmeravanje zemljišta u oblasti organskog uzgoja, traže se načini da se prečisti i osposobi doslovno svaki pedalj plodne zemlje kako bi se ona iznajmila onima koji žele da se bave eko-poljoprivredom, što daje realne rezultate.

Sve što su Danci planirali, uz dobro smišljene akcije, reforme i ekonomsku podršku ‒ isplatilo se. A ono na šta su posebno ponosni jeste reforma školstva. Kao posebno značajni uvedeni su predmeti o zdravoj ishrani, značaju organske proizvodnje i načinima da se planeta zaštiti od dalje propasti za koju je direktno ili indirektno kriv čovek.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Antranias)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor