Na popisu poljoprivrede 2020. radit će 3000 ljudi (HR)

Prijedlog Zakona o popisu poljoprivrede 2020. s konačnim prijedlogom toga zakona Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak uputila Hrvatskom saboru. Cilj je toga zakona, kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dobivanje što preciznijih podataka o hrvatskoj poljoprivredi i utvrđivanja važnosti te djelatnosti za cjelokupno gospodarstvo.

Više od 0,4 hektara

Popis je bitan, ističe, i zbog provođenja zajedničke poljoprivredne politike, odnosno izrade svih drugih strateških dokumenata, bitnih za novo financijsko razdoblje. Podaci trebaju obuhvatiti 98 posto ukupne korištene poljoprivredne površine i 98 posto stočnih jedinica.

Popis će se provesti od 1. do 30. lipnja 2020. godine, a bit će obuhvaćena poljoprivredna gospodarstva koja imaju više od 0,4 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica ili manje od 0,4 hektara korištene poljoprivredne površine, ali najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, bilo koju površinu rasadnika, površine pod povrćem, sjemenskim usjevima i prijesadnicama, cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjene za tržište te sve pčelinje zajednice.

Popisom neće biti obuhvaćene površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara. Podaci se prikupljaju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i poslovnih subjekata. “U provedbu popisa bit će uključeno oko 3000 sudionika za koje će se organizirati posebna poduka, a sredstva su osigurana u okviru financijskog plana DZS-a za razdoblje 2018. do 2021. u iznosu od 34,1 milijun kuna”, istaknuo je Tolušić.

Predlaže se donošenje zakona po hitnom postupku jer bi se već u listopadu 2019. trebao provesti probni popis, od studenoga je potrebno osnovati popisna povjerenstva za županije i Grad Zagreb, a od prosinca osnovati popisne centre. Prikupljeni podaci koristit će se isključivo za statističke svrhe i bit će temelj za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gospodarstava.

Da znamo što imamo

Matija Brlošić, zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, kaže da takav sveobuhvatan popis dosad nije postojao, a može biti važan za donošenje budućih strategija, “da znamo gdje smo i što imamo”.

– Sigurno da se prvo moramo pobrojiti, da vidimo što imamo i proizvodimo, koliko i gdje proizvodimo, kao i što posjeduju poljoprivredni proizvođači, na osnovi čega onda možemo kreirati neke nove politike. Ideja je da se obiđe svako gospodarstvo i popiše sve što tamo postoji. Kada to dobijemo, primjerice za mehanizaciju, mogli bismo biti suočeni s katastrofalnim podacima koliko je to najvećim dijelom staro, nasuprot onome što se nerijetko sugerira u javnosti. Dobit ćemo pravo stanje i mogli bismo se začuditi koliko je to staro i dotrajalo – kaže Brlošić. On podsjeća i kako u Upisniku OPG-ova ima oko 160.000 upisanih te oko 100.000 korisnika potpora. Procjenjuje da će popisom biti obuhvaćeno najmanje 150.000 tih gospodarstava.

Na sjednici je usvojen i program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu, zbog poteškoća sa zabranom izvoza na rusko tržište, kao i šteta zbog sredozemne voćne muhe. Osigurano je 20 milijuna kuna, a radi se o 2000 proizvođača i oko 2000 hektara pod mandarinama i klementinama. Krajem lipnja ići će i s posebnom potporom za proizvođače jabuka koji su također u poteškoćama.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor