Potencijal za dalju saradnju sa Kinom, posebno u oblasti poljoprivrede (SRB)

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa delegacijom Političke konsultativne konferencije NR Kine grada Guangdžoua koju predvodi potpredsednik Ju Jianše.
Tomislav Nikolić navodi da Srbija nema ograničene okvire saradnje sa Kinom.
“Na našem primeru uče se i zemlje članice Evropske unije koje su takođe veoma zainteresovane da sarađuju sa vašom državom”, naveo je Nikolić, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom.
Dodaje da se od potpisivanja Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, saradnja na najvišem političkom nivou prelila se i na srpske privrednike i građane.
“Sa Kinom smo započeli saradnju u oblasti infrastrukture i saobraćaja, a nastavili u oblasti industrije. Veliki potencijal za dalju saradnju postoji i u oblasti poljoprivrede, posebno u Vojvodini koja ima veoma plodnu zemlju. Investiranje u proizvodnju hrane bilo bi od obostranog interesa”, istakao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.
Dodaje da bi u oblasti turizma Srbija mogla mnogo da ponudi Kini, jer, kako kaže, Srbija ima i mnogo lekovitih banja, kojima nedostaje kapital kako bi se osavremenile.
Pozvao je potpredsednika i članove delegacije Političke konsultativne konferencije grada Guangdžoua, da se obrate Nacionalnom saveta za svaku ideju, inicijativu, podršku, eventualni zastoj u realizaciji dalje saradnje sa Srbijom, jer, kako kaže, članove Nacionalnog saveta čine devet članova Vlade, potpredsednici, ministri Vlade Srbije.
Potpredsednik Političke konsultativne konferencije grada Guangdžoua Ju Jianše navodi da danas svaki građanin Kine zna da Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koji se konstantno produbljuju.
Dodaje da je glavni cilj posete da se što bolje upoznaju sa situacijom u Srbiji, i da se informišu o mogućnosti unapređenja saradnje dve zemlje.
“Udaljenost Kine i Srbije za nas nije problem, za nas je bitno da je Srbija privredno stabilna i sigurna zemlja”, ističu gosti iz Kine.
“Grad Guangdžou ima neverovatan privredni rast, i u našem gradu privatne kompanije su postale ozbiljan konkurent državnim kompanijama. Želimo da iskoristimo posetu Srbiji, kako bismo uvideli u kojim sve oblastima naše privatne i državne kompanije mogu pronaći partnere. Posebno smo zainteresovani za poljoprivrednu saradnju”, naveo je Jianše.
Prema oceni kineske delegacije, Srbija ima dobru klimu i plodnu zemlju za šta smo izuzetno zainteresovani, jer građani našeg grada sve više pažnje posvećuju zdravoj ishrani.
” Imamo želju da dalje sarađujemo sa Srbijom i njenim narodom”, poručio je Jianše.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor