Presek nedelje 27.05-31.05.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ
U toku nedelje bila je povećana tražnja za kukuruzom koja je uticala na rast cene u ponudi i realizaciji. Interesovanje je podjednako bilo na svim paritetima, tako da je sistem beležio za ovu nedelju i znatno veću količinsku realiziciju u odnosu na prethodnu nedelju. Krajem nedelje tržište se smirilo a cena je imala tendenciju pada.
U izvozu kukuruz prati domaće tržište,tako da je cena početkom nedelje beležila porast da bi krajem nedelje imala tendenciju pada.

PŠENICA
Na tržištu pšenice i dalje smanjena ponuda operativne robe, posebno kvalitetnije,sa mlinskom analizom.Ovakva situacija podstiče dalji rast cene u realizaciji.
Što se tiče izvoza cena pšenice trenutno nije konkurentna u odnosu na region,samim tim i tražnja je smanjena.

SOJA
Posle dužeg vremena zrno soje ove nedelje beleži blaži rast. Ponuda je bila manja,
a za kupovinu su najviše bili zainteresovani domaći prerađivači i trgovci.

SUNCOKRETOVA SAČMA
Ove nedelje cena suncokretove sačme bez promena. Trguje se u manjim količinama po cenama u intervalu od 24.50-24.90 din/kg+PDV, u zavisnosti od proizvođača. U izvozu se cena u ponudi kretala u rasponu od 214.00-215.00E/t, a Sistem nije zabeležio realizaciju.

SOJINA SAČMA
Sojina sačma beleži dalji pad cene. Ponuđači već nude po ceni od 41.00-41.30din/kg+PDV. Prema informacijama sa terena sojinom sačmom se krajem nedelje trgovalo i po nižim cenama od ponuđenih. Sistem je zabeležio realizaciju sojine sačme 44%p.Šid, rinfuz  po 41.30din/kg+PDV.
U izvozu se nudi po 355.00 eura/t. Nije bilo zabeleženih realizacija u sisemu ka izvozu.

STOČNO BRAŠNO
Ponudaoperativnih količina pšeničnog stočnog brašna je tokom ove nedelje zadovoljavala
potrebe kupaca, pa je cena bila stabilna.
Zbog visoke cene u ponudi za izvoz, interesovanje Ino kupaca je i dalje slabije. Sistem je uizvozu ka BIH beležio realizaciju po ceni od 150E/t.

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor