“Ratarska godina nije izgubljena” (SRB)

Uprkos pesimističnim procenama o budućem rodu ratarskih useva, ova poljoprivredna godina ipak nije izgubljena, čulo se na tradicionalnom Danu polja novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, gde su poljoprivrednici imali priliku da se upoznaju sa novim sortimentom te renomirane semenske kuće.

Dok su se smenjivali sunce i oblaci ovog meteorološki varljivog proleća, poruka sa tradicionalne Manifestacije Dan polja novosadskog instituta za ratsrvo i povrtarstvo jeste da se ozimi usevi polako oporavljaju, a naslućuje se, doduše bojažljivo i da će pšenica dati bar prosečan prinos.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojevć, apostrofirao je značaj upotrebe deklarisnog semena.

Ova svojevrsna svetkovina polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice bila je prilika da se sumiraju rezultati Instituta od nacionalnog značaja, koji je na nedavno završenom Poljoprivrednom sajmu poneo titulu apsolutnog lidera kvaliteta.

O semenskom sortimentu i tehnologiji ratarske proizvodnje sa poljoprivrednim proizvođačima koji su tradicionalno usmereni na ovaj hram nauke, razgovarali su stručnjaci Instituta, uvek spremni da im pruže savet više.

Manifestaciju je otvorio Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Viktor Nedović i tom prilikom najavio nove modele državne podrške mladim istraživačima.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor