Mladi poljoprivrednici se sve više bave stočarstvom (SRB)

Mladi poljoprivrednici koji žele da unapređuju i razvijaju svoja gazdinstva sve više klasično ratarstvo dopunjuju stočarskom proizvodnjom. Takva je i priča iz Rastina, najmanjeg somborskog sela.

Rastina je selo sa samo 320 stanovnika, ali u tom selu ima oko 15 mladih poljoprivrednika koji se beve stočarskom proizvodnjom. Jedan od njih Nenad Đerić. Tu je odrastao, a kada je trebalo razmišljati o budućnosti, posle završene srednje poljoprivredne škole nije bilo dileme- svoj život u život svoje porodice vezao je za Rastinu.

“Kao mali zavoleo sam poljoprivredu, selo, mehanizaciju i sve što pripada selu. Najviše volim mehanizaciju i dosta sam radio uslužnu obradu zemlje i suvo ratarstvo. Pre godinu danas odlučio sam da pređem na stočarstvo. Država tu malo pomaže. Ima subvencionisanih kredita, obećava se povoljniji otkup stoke i može se lakše doći do državne zemlje”, kaže Đerić.
Mane Prica nastavio je proizvodnju kojom su se bavili i njegovi roditelji, a to je proizvodnja mleka.

“Oni su imali dve, tri muzne krave, ja sam sada proizvodnju proširio na 23 muzne krave. Dobra je strana to što neki dinar imaš, da kažem svaki dan”, priča Mane Prica.
Stariji meštani Rastine pamte dana kada je radila seoska zadruga, a proizvodnja junadi i tovljenika bila značajan posao u selu. Mladi poljoprivrednici u Rastini posle više godina ponovo pune štale i svinjce.

“Utovar svinja bio je svake, druge nedelje, utovar junadi četiri, pet puta godišnje, po 100,150 junadi. Uz tri velika proizvođača bikova ima njih sedam, osam koji se uz tov bikova bave i proizvodnjom mleka. Imamo jednog mladića moji je krenuo sa proizvodnjom prasadi”, veli Jovan Vukobratović, predsednik Udruženja penzionera u Rastini.

“Malo oko cene mleka jeste problem. Nikada nije jasno kolika će biti cena, oni određuju da li je to 20,30 dinara. Ali ja volim stoku i više volim raditi oko stoke nego ići na njivu”, dodaje Prica.

“Kada bi čovek pisao sve na papir nema tu računice, ali uvek nešto ostane i na puno komada to je ipak nešto. Ukoliko i deca prihvate ovaj posao planiram i proširenje”, napominje Đerić koji trenutno u tovu ima 45 bikova.
Rastina je najmanje somborsko selo, uz samu granicu sa Mađarskom. Pošta i lekar rade tek tri dana u nedelji, ali uz sve to Rastina ima vredne mlade poljoprivrednike.

Izvor: RTV

Foto: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor