Bolji uslovi za sezonske radnike, zagarantovan penzijski staž (SRB)

Iako vreme ometa mnoge poljske radove, ovo je doba godine kada je najveća potražnja za sezonskim radnicima. Prvi put ove godine oni mogu i treba da rade po uređenim pravilima. Radnici sada imaju zagarantovanu finansijsku naknadu, osiguranje u slučaju povrede na radu i penzijski staž.
Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj je rekao za RTS da je trenutno 5.862 prijavljena sezonska radnika i da je to rezultat iznad očekivanja.
“Za njih su poslodavci uplatili oko 34 miliona dinara poreza i doprinosa i negde oko 130 poslodavaca je koristilo ovaj sistem, od čega su četvrtina fizička lica, imamo poslodavce koji su ne samo kompanije već i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji angažuju sezonske radnike”, rekao je Radak.
Radak je istakao da bi se prema njihovim procenama u narednih pet godina na taj način moglo uvesti oko 33 hiljade sezonaca, navodeći da su sezonski radnici trenutno prijavljeni u 135 opština.
“S obzirom na prethona iskustva gde 95 odsto sezonskih radnika nije bilo prijavljeno, sada imamo situaciju da imaju sigurnu naknadu, makar minimalnu dnevnicu po zakonu, zagranatovan im je penzijski staž i osiguranje u slučaju povrede na radu”, naglasio je Radak.
Dodao je da su radnici evidentirani i u registar nacionalne službe pomoću koje poslodavci mogu da vide ko voli da radi što im , kako kaže, može povećati šanse za zaposlenje.
Stranci zainteresovani za radnike iz Srbije
Ivan Radak ističe da nema tačan podatak koliko ljudi odlazi iz zemlje, ali da je svakako reč o ozbiljnim ciframa.
Naveo je da je Vlada Srbije formirala grupu koja će se baviti osmišljavanjem mera koje će smanjiti odliv mozgova, naglašavajući da je jedna od tih mera preduzetništvo.
“Potrebno je smanjiti birokratiju, smanjiti finansijskog opterećenja kako biste Vi lakše mogli da započnete svoj biznis, kako bi taj biznis bio održiv, kako ne biste na svakom koraku nailazili na neku prepreku”, rekao je Radak, ukazujući da 54 odsto privrednika u Srbiji ocenjuje uslove poslovanja kao loše.
“Mi u četvrtak u Narodnoj skupštini promovišemo novu, zanimljivu inicijativu u bezgotovisnkom plaćanju. Inicijativa je da ukinemo priznanicu, da kad dođete možete karticom da platite, niže će biti i naknade za takvo plaćanje”, objašnjava Radak.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor