Bolja situacija u poplavljenim mestima, voda se polako povlači (SRB)

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da se voda u mestima u kojima je došlo do plavljenja domaćinstava usled obilnih padavina koje su prouzrokovale izlivanje bujičnih potoka i manjih reka, polako i postepeno povlači.

“Situacija se u svim ovim mestima smiruje, voda se polako i postepeno povlači, a sada sledi posao crpljenja vode i stvaranja uslova da se ljudi vrate kućama, što je na lokalnim samoupravama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije”, rekao je Marić, a saopštio MUP.

Marić je dodao da je do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga. Naglasio je da povređenih i stradalih nije bilo.

“U toku noći došlo je do velike količine padavina, u nekim mestima od 80 do 100 litara kiše po kvadratnom metru. Zato je na teritoriji centralne i zapadne Srbije, u devet opština i gradova, proglašena vanredna situacija”, rekao je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je objasnio da se nije radilo o ciklonu, već o velikoj količini padavina koje su izazvale izlivanje malih rečica i potoka, što je prouzrokovalo odrone i plavljenja dvorišta i podruma kuća.

“Sve ekipe Sektora za vanredne situacije su od ranog jutra na terenu. Angažovano je sedam specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi, a u pogođenim mestima i sve raspoložive snage Sektora za vanredne situacije”, rekao je Marić.

On je istakao da se, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do petka očekuju nove količine padavina u ugroženim mestima, zbog čega će pripadnici Sektora za vanredne situacije ostati u pripravnosti.

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji grada Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici.

Izvor: 021

Foto: Pixabay (geralt)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor