Da li su kiša i poplave demantovale Nedimovića? (SRB)

Režim vanredne odbrane od poplava proglašen je u celoj zemlji, nepogodama su pogođeni delovi Novog Pazara, Tutina, Knića, Sremske Mitrovice, Kraljeva, kao i selo Viča u opštini Lučani, nepunih mesec dana nakon izjave ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića da „neće biti poplava“.

Nedimović je 14. maja ove godine, kada su obilne kiše pale u Vojvodini, a poplavama pogođena sela u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj uz reku Savu, rekao da razloga za brigu u Srbiji nema.

– Ova kiša je dobra za poljoprivrednike i ne treba niko da se boji, neće biti poplava, rekao je ministar, uz ocenu da na Savi neće biti potrebe čak ni za redovnom odbranom. Nakon što su obilne kiše proteklih nekoliko dana dovele do toga da javna preduzeća Srbijavode i Vojvodinavode proglase vanrednu odbranu od poplava u celoj zemlji, Nedimović je za Insajder objasnio da je neočekivano što je u Srbiji za nekoliko sati palo između 80 i 120 litara kiše po kvadratnom metru, koliko inače padne za tri do četiri meseca“, ali i naglasio da situacija nije toliko dramatična kako se predstavlja.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, pojasnio je za Danas da se izjava ministra odnosila na prethodne padavine – kada je došlo do poplava u susednim državama, ali ne i kod nas, kao što je ministar i rekao.

– Ta njegova izjava odnosila se na onaj prethodni talas padavina, tada kod nas nije bilo rizika. Sada imamo situaciju sa mnogo obilnijim padavinama, a ipak je stanje mnogo bolje u većini opština nego što je bilo 2014. godine. Od tada smo finansirali obnovu nasipa, brana, čišćenje odvoda, ojačavamo infrastrukturu u koju nije ulagano prethodne tri decenije i to se ne može odjednom ispraviti, naglasio je Blagojević. On podseća i da se odgovornost za prevenciju mora podeliti između republike i lokalnih vlasti, kao i građana, te da svako mora biti učestvovati u čišćenju i održavanju kako bi voda mogla da otiče.

– Svi vodotokovi prvog reda koji su u nadležnosti republičkih vlasti su pod kontrolom ali probleme u ovom trenutku prave manji tokovi, bujični potoci. Tu je odgovornost na lokalnim samoupravama da pristupe prioritizaciji za održavanje i ulaganje, da ojačaju infrastrukturu a mi smo, kao republika, u puno slučajeva pomagali lokalnim vlastima, ali ne može se očekivati da država vodi računa o svakom odvodu, kanalu, potoku, vodotoku, naglasio je Blagojević.

Predrag Voštinić, aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva, ističe da država i ne treba da vodi računa o svakom odvodu ali da je njena dužnost da reaguje tamo gde se propisi krše, ne primenjuju, gde građani nisu odradili svoj deo posla, a da do toga ne dolazi. Po njegovoj oceni, izjava ministra Nedimovića da neće biti poplava „odiše osionošću“.

– Ta izjava ministra Nedimovića odiše osionošću i nekompetentnošću, to je tipično tabloidizirano izjašnjavanje visokih državnih zvaničnika jer znaju da ih niko neće pozvati na odgovornost. Činjenica je da postoji odgovornost na ljudima koji žive tu ali je ozbiljan deo odgovornosti na službama kontrole koje nisu radile svoj posao. Mi na lokalu imamo budžetska sredstva za prevenciju i odbranu od poplava, ali nemamo konkretan programski sadržaj u koji se ta sredstva ulažu – naglasio je Voštinić. On ističe da se odbrana mora voditi brigom i stručnošću a ne milionima dinara za koje se ne zna kako se troše.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay (lmaresz )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor