Primena inovacija u poljoprivredi (SRB)

Pre nekoliko dana, pročitao sam podatak da je jedan naš institut, koji se bavi poljoprivrednim inovacijama, osmislio uređaj za brzo određivanje azota u zemljištu. Ovakav uređaj je veoma bitan za dalji razvoj poljoprivrede iz razloga što će omogućiti poljoprivrednicima da na licu mesta provere sadržaj azota u zemljištu i da u skladu sa tim podacima, dodaju zemlji onoliko azota koliko je to potrebno, bez nepotrebnog razbacivanja mineralnog đubriva.

Inovacije, kako u poljoprivredi, tako i u svim ostalim granama predstavljaju veoma važan faktor za razvoj određene oblasti. Poljoprivreda, barem je kod nas takva percepcija, predstavlja granu u kojoj inovacije nisu toliko izražene, što složićemo se, nije tačno. Poljoprivreda je izuzetno pogodna za inovacije, ukoliko se one rade na pravilan način. Gore navedeni uređaj predstavlja samo jedan segment od mogućnosti koje nudi poljoprivreda a koje se odnose na inovacije. Pre dvadesetak godina GPS sistem u traktorima je spadao samo u domen naučne fantastike a danas je on u širokoj primeni. Naravno, ključno je to što su se inovacije tokom godine usavršavale i pojeftinila je proizvodnja istih, prvenstveno zbog manjih troškova istraživanja i razvoja. Istraživanje i razvoj su ključni troškovi koji nastaju kod inovacija. U aprilu prošle godine sam imao u prilici da provedem određeno vreme u Kini. U prethodnim godinama, Kina je bila poznata kao zemlja koja je kopirala veliku većinu proizvoda tj. druge zemlje su ulagale u razvoj i istraživanje a Kina je kopirala već gotov proizvod i na taj način je izbegla sve velike troškove a fokusirali su se samo na proizvodnju, koja je bila izuzetno jeftina. Dugoročno, Kina je shvatila da ovakav sistem nije održiv i da je neophodno da razvija svoje proizvode, koji će biti konkurentni za zapadnom tržištu. Danas, Kina ulaže veliki novac u istraživanje i razvoj i veoma veliki broj kompanija je postalo prepoznatljivo na svetskom tržištu. Posebno je to primetno kod elektronske opreme tj. Kina postaje u ovom segmentu vodeća zemlja, kako po proizvodnji, tako i po novcu koji ulaže u istraživanje i razvoj. Da se vratimo na poljoprivredu i prilike kod nas. Evidentno je da se kod nas ne ulaže dovoljno u istraživanje i razvoj, što je i razumljivo iz razloga što imamo druge prioritete kako bi smo postali stabilna država, kako u ekonomskom pogledu, tako i pogledu spoljnopolitičkih prilika. Ono što nas čeka u budućnosti je svakako ulaganje u istraživanje i razvoj iz razloga što u ovoj oblasti, posebno u poljoprivredi, imamo šansu za veliki napredak.

Verujem da imamo dovoljno znanja i stručnosti kako bi smo bili prepoznatljivi u budućnosti po inovacijama, posebno iz segmenta poljoprivrede. Sigurno nije realno da se bavimo inovacijama na polju elektronike iz razloga što su druge zemlje previše odmakle u ovom polju. Ostaje da se bavimo IT inovacijama i inovacijama iz poljoprivrede, koje u kombinaciji, mogu doneti odlične rezultate za našu zemlju. Poenta je da to samo shvatimo u što skorije vreme, kako ostali učesnici na tržištu ne bi previše odmakli on nas…

IzvorAgroaktuelnosti.blogspot.com

Autor: Vladislav Nedić

Foto: Pixabay (DJI-Agras)

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor