Svako osmo pivo u EU ima srpski slad (SRB)

Piva koja Evropska unija uvozi imaju 12 odsto slada iz Srbije, a naša zemlja je na drugom mestu uvoznih piva u EU, pokazuju podaci Eurostata.

Kako kaže Vladimir Vava, predsednik Udruženja pivara Srbije kaže da se slad u pivu članica Udruženja pivara se pravi od ječma koji se uzgaja na njivama u Srbiji i da su lokalne nabavke svakodnevna praksa u domaćem pivastvu.

„Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima, čak 96 odsto ječmenog slada u vrednosti od 17,6 miliona evra se nabavlja u Srbiji, dakle sa lokalnih njiva i iz domaćih zasada ječma i ovo je izuzetno važno jer na taj način dajemo podsticaj domaćoj ekonomiji, naročito poljoprivredi”, objašnjava Vava.

Pivski slad je poluproizvod dobijen toplotnom ili enzimskom razgradnjom sirovina koje se koriste za proizvodnju piva (čist slad ili slad i nesladovane sirovine) i koja sadrži ekstrakt potreban za proces fermentacije pri dobijanju piva.

Slad predstavlja isklijali, a zatim osušeni i od klica oslobođeni ječam. Za pivski slad se kaže da predstavlja dušu piva jer od osobina slada zavise aroma, ukus, boja, trajnost i penušavost piva.

Veoma su bitne biohemijske promene materija u zrnu koje nastaju tokom različitih faza u preradi ječma.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay (amiera06 )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor