Presek nedelje 03.06-07.06.2019. Gea Agronet (SRB)

PŠENICA

I ove nedelje ponuda pšenice mlinskog kvaliteta prilično skromna, a trgovanje se odvijalo u prošlonedeljnim okvirima. Kada je u pitanju pšenica lošijeg kvaliteta, sistem beleži nešto niže cene u trgovanju u odnosu na prošlu nedelju.

U izvozu ista situacija kao i prethodne nedelje,smanjena tražnja zbog nekonkurentne cene u odnosu na region.

BRAŠNO

Zbog rasta cene pšenice u prethodnom periodu, mlinovi su tokom ove nedelje podizali cene mlinskih proizvoda kako na domaćem tako i za Ino tržište.

KUKURUZ

Ova nedelja prilično turbulentna, kada je tržište kukuruza u pitanju. Početkom nedelje cena kukuruza prouzrokovana dobrom tražnjom od strane izvoznika na barže beleži blaži rast da bi krajem nedelje sistem beležio smanjenu tražnju i cena je bila u padu.

Većina ponuđača krajem nedelje odustaje od prodaje,nadajući se oporavku cene u narednom periodu.

Što se tiče izvoza u region,slabije se trgovalo.Krajem nedelje cena ,kao i na domaćem tržištu ima tendenciju pada,a kupci odlažu trgovanje u iščekivanju još nižih cena.

SOJA

Tokom ove nedelje zrno soje beleži rast. Rast cene na svetskim berzama podstakao je izvoz pa su se ove nedelje, pored trgovaca i domaćih prerađivača, u kupovinu uključili i izvoznici. Potražnja je bila znatno veća od ponude.

STOČNO BRAŠNO

Ponuda operativih količina pšeničnog stočnog brašna je tokom ove nedelje uvećana, pa je cena bila u blagom padu. Kupci su zbog pada cene odlagali kupovinu.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Cene suncokretove sačme i ove nedelje bez promena, a ponuda i dalje zadovoljava tražnju. Od početka ove nedelje kupcima je na raspolaganju suncokretova sačma 35% proteina rinfuz Bugarska, fco Bačka Palanka. Prema informacijama sa terena reagionalnim kupcima ne odgovara cena po kojoj se trenutno nudi suncokretova sačma ka izvozu i tražnja je smanjena.

SOJINA SAČMA

Prema informacijama sa terena trgovina se odvijala oko 42.50din/kg+PDV, u zavisnosi od mesta utovara. U Kopru tokom ove nedelje zabeležen je pad cene za sojinu sačmu 46% proteina Brazil. U prvoj polovini nedelje je zabeležena realizacija iste na 345 Eur/t.

 

Foto: Pixabay (Free-Photos )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor