Zašto Rusi više ne vole naše jabuke? (SRB)

Rusi žele da ih hrani domaći farmer, sade svoje jabuke, a to što sve manje traže proizvode iz inostranstva, oseća i Srbija

Rusija je sebi zadala zadatak – postati broj jedan u svetu u proizvodnji hrane. Pri tom, istisnuti uvoz, i pokriti ga domaćim proizvodima. Želi da bude nezavisna, naročito posle uvođenja zapadnih sankcija. I dobro im ide.

Posledice toga međutim, oseća i Srbija, pre svega na onome što je bio naš glavni adut da osvojimo njihove trpeze – jabuke.

Naime, Rusija je rešila da smanji zavisnost od tuđih jabuka tako što će gajiti svoje. Tako ta zemlja sada umesto jabuka uvozi samo sadnice.

Rusija je oduvek bila najveći svetski uvoznik jabuka, jer su se lokalne sorte lakše kvarile od onih koje rastu u Evropi ili Kini, a kupci često preferiraju ukus uvoznog voća.

Sada u blizini Kavkaza rastu ogormni voćnjaci sa sortama gala, crveni delišes i greni smit. Rusi koriste i najsavremeniju tehnologiju sadnje sadnica. Ne žele ništa da prepuste slučaju.

– Ako se nešto desi, odbranićemo se tom jabukom – našalio se jednom prilikom premijer Rusije Dmitrij Medvedev, aludirajući na veličinu njihovih jabuka.

Tako, sve više, Rusija “krade” princip nou hau kako bi proširila svoj poljoprivredni kapacitet u široj proizvodnji.

Ta strategija im je ranije pomogla da pšenica i ječam postanu neki od glavnih proizvoda. Ali potrošači se još uvek oslanjaju na uvoz mleka, voća i povrća, tako da sada poljoprivrednici uvoze bolje seme, opremu za plastenike i čak krave za mužu kako bi poboljšali domaće kapacitete.

Povećano je obnavljanje poljoprivredne proizvodnje u zemlji, s obzirom da je predsednik Vladimir Putin zabranio određeni uvoz hrane 2014. godine – u znak rekacije na sankcije koje su Evropska unija i SAD uvodili zbog Krima. I vlada je počela da subvencioniše investicije, čak iako slabija rublja čini uvoz skupljim.

Bolja tehnologija se isplati, uvereni su. Pre samo deceniju, Rusija je bila najveći uvoznik pšenice, sada je smanjila taj uvoz 80%.

Ali neophodne su dodatne investicije kako bi Rusija postala dovoljna sama sebi. Pored toga što najviše uvozi jabuke, Rusija ostaje treći po veličini kupac paradajza i drugi po veličini sira. Uvoze i meso, takođe i naše. Međutim, njihova strategija “kupujmo domaće” odražava se i na tom polju.

Upravo u tome mnogi vide razalog zašto nam je Rusija ne jednom, u poslednjih nekoliko godina zabranila uvoz voća, ali i mesa i mesnih prerađevina čija je odluka o zabrani upravo stupila na snagu.

Poblem sa reeksportom počeo je nekako u isto vreme kada je pre pet godina Rusija uvela sankcije za proizvode iz EU. Tada se Srbiji otvorilo novo tržište, ali i prilike za malverazije, pa su mnogi lepili nalepnice “država Srbija, prodajući robu koja nije njihova. To je možda jedan od razloga na primedbe proizvoda iz Srbije, ali svakako ne jedini i glavni.

Stroga pravila i visoki kriterijumi ruske službe jesu bitan razlog zbog kog Rusi tako često uvode zabranu na tuđe proizvode. Dodatni bi upravo mogao da bude pritisak domaće konkurencije u Rusiji na njihovu službu. I kada je reč o voću, i kada je reč o mesu.

Ono što je jasno jedste da će ta zemlja udvostručiti globalni izvoz hrane, i da je spremna da zameni američke poljoprivredne proizvode i u Kini. Ruski poljoprivredni izvoz će nastaviti da raste i očekuje se da će u narednih pet godina dostići 45 milijardi dolara.

Jačanje prodaje poljoprivrednih proizvoda u inostranstvu trenutno je jedan od prioritetnih zadataka Rusije. A ove godine očekuju zaradu i veću od 25 milijardi dolara.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay (pixel2013)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor