Tomtato – hibrid paradajza i krompira

Reč je o biljci na kojoj rastu i krompir i paradajz

Čuli ste do sada za različite načine uzgajanja voća i povrća. Neki su hibridi nastali takozvanim kalemljenjem, ali hit koji nam dolazi iz Velike Britanije je “Tomtato”, a kao što mu ime kaže, to je biljka koja daje plodove paradajza i krompira (na engleskom potato – krompir, tomato – paradajz).

Ovakav hibrid osmislila je britanska hortikulturna kompanija Tompson i Morgan, a biljka, verovali ili ne, nije rezultat genetskog inženjeringa. Jednostavno, sastavljena je od biljke paradajza (na vrhu), dok je dno od belog krompira.

Iako je moguće da se takvi hibridi stvaraju dugo, mnogi su znatiželjni u nameri da saznaju kakav je ukus plodova, naročito paradajza. Prema rečima ljudi iz kompanije, plodovi Tomtato-a sadrže više šećera od onog u većini paradajza u supermarketima, dok im je nivo kiselosti isti.

Za krompir se kaže da je dobar za kuvanje, gnječenje ili pečenje.

Tomtato se kupuje kao uzgojena biljka (za razliku od semena) i traje jednu sezonu. Jedna biljka navodno može da proizvede do 500 paradajza i dva kilograma krompira.

Hortikulturna kompanija navodi jedina proizvodi ovakav hibrid paradajza i krompira u komercijalne svrhe.

Međutim, prema izveštaju BBC-a, od prošle nedelje postoji slična biljka i na Novom Zelandu. U vlasništvu je kompanije “Incredible Edibles” i nazivaju ga Potato Tom.

Ako ste zainteresovani za kupovinu Tomtato-a, a živite u Velikoj Britaniji, možete ga naručiti sada za 15 funti.

Izvor: Telegraf

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor