Zašto limuzin, a ne simentalac? (SRB)

Firma “Dobra godina” iz Klenja osnovana je 2011. godine. Imajući u vidu da je Mačva poznat stočarski kraj, od samog osnivanja, pored trgovine merkantilnom sojom, firma je orjentisana na proizvode za ishranu stoke. Prvobitno to je bilo u vidu uvoza stočne hrane, a kako se broj saradnika povećavao u asortiman uvode i proteinske proizvode od soje. Logičan korak je bio i proizvodnja sojine pogače, te 2016. preduzeće ulaže u liniju za proizvodnju kapaciteta 2.100t na godišnjem nivou.

Od nedavno “Dobra godina” je, ne samo mačvanskim, već stočarima iz cele Srbije, ponudila jedinstvenu uslugu, uslužni uvoz junica poznate francuske rase limuzin. U saradnji sa vodećom francuskom nacionalnom organizacijom uzgajivača stoke rase Limuzin INTERLIM, za vas obezbediće najbolje primerke stoke. Kupci iz Srbije posredstvom njihove firme odlaze u Francusku gde biraju grla za kupovinu od poznatih i proverenih uzgajivača članica INTERLIM-a. “Dobra godina”, ne samo da vam može pomoći da pronađene prodavca, odnosno izaberete kvaliteta grla, nudi vam i pomoć prilikom uvoza, odnosno neophodne uvozne dokumentacije.

Zašto baš limuzin?

Limuzin, francuska tovna rasa dobila je ime po provinciji Limusine, koja se nalazi u zapadno-centralnom delu Francuske. Iako poreklom iz Francuske, zbog svojih karakteristika, vremenom se toliko raširila da se sada može naći u preko 70 zemalja sveta, a od nedavno i kod nas. To je izuzetno izdržljiva i čvrsta rasa odličnog imuniteta, pa se lako može uklopitiu naše krajeve. Odlično podnosi oštre i vlažne zime kao i visoke letnje temperature.

Proizvođači su nedovoljno upoznati sa karakteristika, a naročito sa prednostima ove rase. Postavlja se pitanje “Zašto limuzin, a ne nama dobro poznat simentalac?” Jednostavno, limuzin krave se ne koriste za proizvodnju mleka, one su najpoznatije po kvalitetnom mesu koje prihvatljivo za naše, ali i inostrano tržište na kojem je visoko kotirano. Ističu se visokim randmanom klanja, od 62 do 65%. U nekim slučajevima njihovi trupovi, prema iskustvu proizvođača, imaju čak i do 80% mesa! Odnos dobre govedine prema otpadnim proizvodima kao što su kosti i masti je odličan, što je svakako važno za prerađivačku industriju. Meso je nežnog i finog ukusa, a mast je u njemu povoljno raspoređena unutar i između mišićnih snopića. Što se tiče procenta zasićenih masti, on je nizak, što je posebno bitno kupcima koji su danas sve više orjentisani na kupovinu zdrave hrane.

Ono što je posebno od važnosti za stočare je to da su troškovi držanja značajno niži nego kod simentalaca, baš zbog toga što se ne koriste za proizvodnju mleka, pa samim tim troškovi ishrane su značajno manji. Praksa pokazuje da se godišnje potroši svega oko 50. 000 dinara u periodu steonosti i dojenja. Između ostalog limuzin goveda poznata su po tome što efikasno pretvaraju hranu u težinu, dnevni prirast se kreće od 1.800 do 2.000 grama dnevno. Telesna masa krava je 600-700 kg, a bikova 1100 kilograma i više. Telad posle partusa teška su 40-50 kilograma.

Limuzin rasa se obično gaji u sistemu krava – tele. Korist limuzin krave je taj što će dati tele za tov koje na zalučenju može biti i preko 300kg. Vrlo lako se tele, bez većih komplikacija zato što je tele na rođenju manje telesne mase.

Svakako ono što je važno domaćim govedarima je i prihvatljiva cena grla, kao i to što junice koje se nabave podležu republičkim podsticajima za nabavku priplodnog materijala. Stočari mogu računati na 125.000 dinara povrata od strane države, a svake godine za priplodne krave tovne rase dobijaju 25.000 po telenju.

Kako doći do kvalitetnog limuzin grla mogu vam odovoriti u firmi “Dobra godina“. Za više informacija pozovite: 062 665 355 i 062 66 54 75

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor