Mukotrpan trud ipak se isplati (SRB)

U Zapadnobačkom okrugu u toku je berba plasteničkog paradajza. Proizvođači kažu da nije upitan prinos u kontrolisanim uslovima, već tržište gde ima mnogo uvoznog paradajza. Ekipa RTV-a posetila je jednog od najvećih povrtara u okrugu, koji na 12 hektara uzgaja povrće i određene vrste voća. …

Povrtar iz Apatina podvlači da je investiranje u povrtarstvo isplativo samo palnskim ulaganjem u kvalitetne sorte, te korišćenjem bio treseta i bumbara oprašivača u integralnoj proizvodnji zbog dobrog roda.

Međutim, skreće pažnju da integralnu proizvodnju, zastupljenu u svetu, a u manjoj meri kod nas, ipak treba urediti zakonom.

Integralnom proizvodnjom sa biološkom zaštitom dobija se zdrav i bezbedan domaći proizvod, naročito ako je reč o paradajzu, a vreme mu berbe i mnogo se korstikod nas, ističe Boris Pinćir, koji radi na porodičnom imanju.

Lani je prinos paradajza bio 300 tona, ali problem vidi u uvoznom povrću na tržištu.

“Paradajza možemo da imamo i do 300 tona godišnje i više ukoliko ima smisla da proizvedemo toliko. Prošle godine cena je bila katastrofa, pa smo ga bukvalno i bacali. Ove godine videćemo kako će biti, jer je špic je berbe”, kaže Pinćir.

Plastenička proizvodnja u porodici Pinćir prisutna je gotovo 50 godina. Rezultat uspeha je da na 12 hektara imaju 140 plastenika u kojima uzgajaju preko 40 povrtarsko voćarskih kultura.

“Ne sadimo povrće u običnu zemlju, već u organski treset kako bi izbegli upotrebu herbicida i da ne bi bilo bolesti. Koristimo bumbare za oprašivanje kako bi se izbegla upotreba hormona, a koristimo predatore, a to su inspekti koje namerno ubacujemo da bi se izborili sa drugim insektima koji prave štetu biljkama”, navodi Boris Pinćir.

Stručnjaci navode da je treset veoma hranljiv organski supstrat.

“Ono što hrani biljku i iz čega biljka raste to je taj supstrat koji je i sterilan i ispunjava sve norme kvaliteta, a time je i manje tretmana čime se svakako i podrazumeva kao proizvod u jednoj kontrolisanoj proizvodnji”, ističe Olivera Sekulić, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor.

Pri uzgajanju povrća Pinćiri koriste sredstva sa zelene evropske liste dozvoljena u organskoj proizvodnji.

U dugoj porodičnoj tradiciji bavljenja povrtarstvom, nema slatke zarade, jer su ulaganja znatna, međutim, mukotrpan trud ipak se isplati.

Izvor: RTV

Foto: Pixaby (davehan2016)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor