“Tenis” dolazi u Srbiju, samo je pitanje kada (SRB)

Davanje u zakup oko 3.000 hektara državnog zemljišta u Zrenjaninu nemačkom “Tenisu” sud je osporio “samo iz proceduralnih” razloga i to će biti otklonjeno, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za RTV, izražavajući nadu da će nemački gigant klanične industrije ipak doći u Srbiju.

Na pitanje urednice “Pravog ugla”, zbog čega je onda država odložila na godinu dana investiciju “Tenisa” kod Kikinde, gde sudski ništa nije sporno, Nedimović je rekao da je glavni problem nedolaska “Tenisa” zapravo – “afrička svinjska kuga”.

Na opasku novinarke da to objašnjenje nije uverljivo, jer odlaganje traje prilično dugo, Nedimović je rekao da “treba pogledati preko plota” i naveo primere Poljske, Češke, Austrije, Mađarske i Rumunije gde “afrička svinjska kuga” traje godinama.

“Ja se nadam da će doći i daće Bog da dođe”, rekao je ministar, a na pitanje “Kad će doći?” Odgovorio: “Čim otklonimo ove probleme i čim se pokaže da u ovom delu Evrope nema više problema sa afričkom kugom svinja”.

Što se tiče rampe za izvoz mesa u Rusiju četiri srpskih kompanija Nedimović je rekao da će delegacija Ministarstva poljoprivrede sa direktorkom Uprave za veterinu u petak nositi ruskim kolegama izveštaj sa kompletnim analizama svih zamerki koje su postojale i izrazio nadu da neće biti nekih problema sa izvozom mesa i mesnih prerađevina u Rusiju.

Najviše štete od poplava pretrpela infrastruktura u Kraljevu, a poljoprivreda u Trsteniku

Komentarišući svoju izjavu od pre nekoliko meseci da niko ne treba da se boji poplava, a poplave su se ipak dogodile, Nedimović je rekao da se ta izjava odnosila na poplavni talas koji je u tom trenutku pretio, a ne na narednih 200 godina.

“Ja nisam vrač, nemam kuglu, nisam mislio za narednih 200 godina”, izjavio, je Nedimović u “Pravom uglu” RTV-a.

Ministar je objasnio da prognoze i planove odbrana od poplava rade zvanične institucije i stručni ljudi, ali da su se ovog puta uglavnom dogodile bujične poplave, i da je potrebno izgraditi strategiju odbrane od bujičnih potoka.

Situacija je sada znatno bolja, nego pre 5-6 dana, rekao je Nedimović i izneo da je najviše štete pretrpela infrastruktura u Kraljevu, a poljoprivreda u Trsteniku i Kniću, a da je u ostalim područjima znatno manje.

S obzirom da je u nekim mestima došlo do začepljenja kanala od smeća i da su zbog toga neka naselja poplavljena, Nedimović je na pitanje ko je za to odgovoran odgovorio: “Vi, ja, svi pojedinačno koji se ponašamo neodgovorno prema smeću”.

Takođe je naveo primere neodgovornosti gde jedni otkopavaju, drugi zatrpavaju začepljene kanale.

Što se utvrđivanja nastale štete od poplava tiče lokalne komisije to već rade, a negde, kao u Trsteniku, su već završili. U Kraljevu će početi od petka, Lučane čeka pomoć u ljudstvu iz Čačka, a stočarima je poslata hrana iz robnih rezervi i donacija i biće pomoću gorivu.

Ministar je potvrdio da će od sredine jula početi dodela subvencionisanih kredita za kupovinu oranica, do 50.000 evra po domaćinstvu, sa dva posto godišnje kamate i rokom otplate od 20 godina, bez učešća, i da se samo čeka odobrenje te kreditne linije od NBS.

Ministarstvo će, rekao je on, zajedno sa Poštanskom štedionicom imati promotivne akcije gde će zainteresovani moći da saznaju više o tim kreditima.

Emisiju “Pravi ugao” možete pogledati ovde.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (rygudguy )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor