Uskoro E-agrar – Umesto šaltera nalog na profilu Uprave za agrarna plaćanja (SRB)

Zamislite administrativnu proceduru na koju ćete trošiti četiri puta manje vremena nego dosad i za koju ćete izdvojiti 83% manje novca.

Reč je o vrlo realnoj mogućnosti obezbeđivanja značajnih ušteda za građane, kao i veće efikasnosti resornih organa, ukoliko bismo proceduru upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava i podnošenja zahteva za podsticaje preneli sa papira u digitalni svet.

Analiza koju je NALED sproveo uz podršku Nemačke razvojne saradnje pokazala je da su poljoprivrednici obavezni da dostave 89 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60% nepotrebno (ili se više puta ponavljaju ili postoje u bazama drugih institucija). Službenici podatke ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do kašnjenja u isplati subvencija.

Preporuka NALED-ove Sive knjige, popularno nazvana e-agrar, u osnovi predviđa softversko rešenje gde bi, umesto dostavljanja dokumentacije i dolaska na četiri šaltera, svaki nosilac gazdinstva imao nalog na portalu Uprave za agrarna plaćanja (poput profila na društvenim mrežama) i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama na kojima obavlja proizvodnju, životinjama ili kulturama koje gaji. Softver bi kontrolisao ispravnost uvidom u baze podataka katastra, MUP-a, APR-a, Uprave za veterinu i dr.

Nosilac gazdinstva preko portala bi podnosio i zahteve za subvencije, a rešenja bi dobijao elektronski. Zvuči futuristički, a zapravo je veoma izvodljivo i u Ministarstvu poljoprivrede naišli smo na otvorena vrata i spremnost da se procedura unapredi. Ministarstvo je već uradilo veliku stvar ukidanjem obavezne godišnje obnove registracije (osim u slučaju promene podataka) koja je nosila najveći trošak (gotovo 750 miliona dinara), ali bismo i kod upisa gazdinstava ukupni trošak za poljoprivrednike mogli da smanjimo sa 133 na 19 miliona dinara, kao i prosečno vreme prolaska kroz proceduru sa 280 na 75 minuta.

Zašto je to važno? U postojećem registru imamo više od 430.000 upisanih gazdinstava od kojih je najmanje 376.000 aktivno. Velikom broju građana na koje direktno utiče ova procedura skinuli bismo krupan birokratski kamen s leđa.

Izvor: NALED

Foto: Pixabay (lukasbieri )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor