Cene rastu, a seljak sve manje zarađuje (SRB)

Dok otkupna cena tovljenika konstano varira, i poslednjih dana je u padu, cena svežeg mesa u prodavnicma je u porastu. U proseku, svinjetina je poskupela za 10 do15%.

Svinjski but je skuplji za oko pedeset dinara po kilogramu i u većini šabačkih mesara je sada 500 dinara. I u velikim marketima poskupele su sve vrste svinjskog mesa.

Povećana je cena svežeg mesa, ali ne i tovljenika u otkupu, tvrde stočari, koji su, kažu, navikli na nestablino tržište, i gubitke u proizvodnji.

“Cena svinja ide gore-dole, kao otkucaji srca, 20-30 dinara gore-dole ide, to je nešto. Na tržištu se čuda dešavaju”, kaže Željko Milutinović, stočar iz Drenovca.

“Trgovci dižu cenu u prodavnicama, seljak od toga ništa ne dobija, i posle toga trgovci ne vraćaju cenu, tako da trpi potrošač, ona sitan i radnik trpi te udare, i stvara se pogrešna slika, da je seljaku dobro, da je seljak zaradio, nažalost, seljak sve manje zaradjuje, a sve više gubi”, objašnjava Predrag Srdanović iz Odeljenja za poljoprivredu Šapca.

Zbog pojave svinjske kuge u Kini, povećana je cena svinjetine u Evropi, to je uticalo i na poskupljenje u Srbiji.

“Cena se ne formira u Srbiji, cena se formira na berzi koja je svakog četvrtka u Nemačkoj. Mi apsolutno nemamo nikakav uticaj, ni klaničari, ni trgovci, ni odgajivači. To je berzanska roba kao što je kukuruz i pšenica”, kaže Ivan Mihailović, mesar.

Prosečan stanovnik Srbije, godišnje pojede oko 35 kilograma svinjskog mesa. Zbog porasta cene prasadi u Evropi, u narednom periodu očekuju se nova poskupljenja svinjetine.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (afnewsagency)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor