Pesticidi nisu problem ukoliko ih pravilno koristite (SRB)

Svi se pitamo da li je rano voće i povrće u prodaji puno pesticida i drugih hemijskih sredstava.

“Što se tiče zaštite i primene pesticida, postoje bolesti i štetočine od kojih se moramo štititi, jer mogu da ugroze prinos pa bi bilo neizvesno da li bi bez toga uopšte bilo berbe”, rekao je za Prvu TV profesor poljoprivrednog fakulteta Novica Miletić.

“Što se tiče ostataka pesticida, ako se pravilno upotrebljavaju, neće biti problema sa ostacima u hrani, u voću i povrću”, istakao je on.

U javnosti se nagađa i komentariše o tome koliko se i koje kulture najviše prskaju, dok se o konkretnim preparatima manje zna.

“Pesticidi da bi uopšte došli na jedno tržište prolaze veliki broj ispitivanja, najmanje deset godina mora da prođe da bi jedan molekul bio komercijalizovan. Ulaže se ogroman novac i te studije prolaze veliki broj kontrola, tako da nakon što se neko sredstvo odobri za primenu, može se reći da je bezbedno, ukoliko se, naravno, koristi u skladu sa uputstvom za upotrebu”, tvrdi dr Miroslav Ivanović, stručnjak za zaštitu bilja.

“Među poljoprivrednim proizvođačima ima možda samo pet odsto neodgovornih, koji ne rade kako treba, ali to je više stvar njihove savesti nego neznanja i nestručnosti ili toga da nemaju informaciju kako se neki pesticid koristi”, rekao je agronom Goran Đaković.

Izvor: B92

Foto: Pixabay (Vnukko)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor