Korišćenje preparata na usevima nije prouzrokovalo pomor pčela (SRB)

Desetak dana nakon pomora pčela u Kikindi, inspekcija je dostavila rezultate na osnovu kojih je utvrđeno da uginuće nije nastalo usled korišćenja nedozovljenih preparata na njivama. Međutim, kikindski pčelari ne odustaju i traže pronalaženje počinioca za pomor pčela u više od 1.700 košnica.

Janoš Komar iz Kikinde pre pet godina započeo je prozivodnju meda, a kako je vreme prolazilo tako je i broj košnica u njegovom domaćinstvu rastao. Potom je kupio objekat van grada kako bi slobodne dane provodio uz pčele. Međutim, sve je nestalo u jednom danu kada su mu pčele u svih 60 košnica uginule. Odmah je slučaj prijavio policiji, ali je još uvek u dilemi da li da ponovo započne posao za koji bi mu trebalo tri godine da vrati u prvobitno stanje.

“Ustanovili smo da na mom potezu u krugu od oko desetak kilometara ima velikih problema, odnosno svi pčelari imali su pomor pčela”, rekao je Janoš Komar, pčelar iz Kikinde.

Nije samo Komar doživeo pomor pčela u svom domaćinstvu. Slično su prošli kikindski pčelari koji su slučaj prijavili nadležnim organima, a potom je na lice mesta izašla i inspekcija. Rezultati su sada poznati, korišćenje preparata na usevima nije prouzrokovalo pomor, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo kod pčelara koji žele da se slučaj reši što pre.

“Na pšenici je nađeno dosta toga otrovnog i štetnog, međutim po izjavi fitosanitarnog inspektora to nije dovoljna količina koja je mogla da uništi pčele i piše da su korišćeni dozvoljeni preparati”, saopštio je Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinda.

Kao i desetine drugih kikindskih pčelara, Komar sada pravi računicu da li mu se isplati da ponovo započinje proizvodnju jer je do sada izgubio nekoliko hiljada evra.

“Ne znam šta dalje. Očekujem od države da nešto reši kako bi se saznao ko je krivac jer je to najvažnije. Ako se on otkije, ne bi se ovakve stvari dešavale u budućnosti”, dodao je Komar.

Ovogodišnja situacija najgora je do sada u Kikindi jer je 35 pčelara izgubilo oko 1.700 košnica, a materijalna šteta je oko 230.000 evra. Naredni dani biće presudni, kako u smislu pronalaženja počinioca, tako i sama odluka pčelara da li da nastave sa ovim poslom.

Izvor: RTV

v

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor