Presek nedelje 10.06-14.06.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

U nedelji za nama cena kukuruza na svetskim berzama je oscilirala, a dešavanja su se osetila i na domaćem tržištu. Sredinom nedelje cena beleži blaži pad, da bi krajem ipak imala uzlaznu putanju. Tokom celog perioda potražnja je bila dobra, a najizraženija je ipak bila krajem nedelje
Za kupovinu su bili zainteresovani kupci svih profila, a najveće količine su ipak kupovali izvoznici na barže.
Izvozne cene bez promena, a interesovanje regionalnih kupaca i dalje skromno.

PŠENICA
Na domaćem tržištu zabeležena je malo bolja ponuda pšenice mlinskog kvaliteta. Cena stagnira iako je ranijih godina za period pred žetvu bio karakterističan pad cene. Najčešći kupci su bili domaći mlinovi koji su tražili kvalitetnu pšenicu.
Što se tiče izvoza, ponuda i tražnja su bile skromnije. Cena u odnosu na prošlu nedelju nema znatnih promena.

SOJA
Tokom nedelje zrno soje u porastu. Ponuda je bila dosta dobra ali kupci uglavnom nisu bili u mogućnosti da plate ponuđene cene. Krajem nedelje primetna manja zainteresovanost kupaca u odnosu na početak nedelje.

SUNCOKRETOVA SAČMA
Cene suncokretove sačme i ove nedelje bez promena. U izvozu i dalje ista situacija. Sistem je zabeležio realizaciju suncokretove sačme 33% proteina Šid u izvozu po ceni od 210.00eur/t (Srb/BiH).

SOJINA SAČMA
Zbog slabe zainteresovanosti potrošača za kupovinom sojine sačme početkom nedelje se na terenu trgovalo i po nižim cenama od ponuđenih. Međutim, u drugoj polovini nedelje Victoria logistic d.o.o. je korigovala cenu naviše,pa nova cena za sojinu sačmu 44% proteina za Bečej i Šid iznosi 45.00din/kg + PDV. Takođe je krajem nedelje zabeležen porast cene i u Kopru. Kupci iz regiona su slabo zainteresovani zbog visoke cene.

STOČNO BRAŠNO
Trend pada cene pšeničnog stočnog brašna nastavljen je i ove nedelje, a ponuda operativnih količina je bila veća od potražnje. Interesovanje kupaca je bilo slabije, kako na domaćem, tako i sa Ino tržišta. Sistem beleži realizaciju ka CG i BiH po ceni od 145.00Eur/t.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor