Loša godina za poljoprivrednike, najviše stradalo područje Bijeljine (BIH)

Štete u poljoprivredi od obilnih kiša i poplava, koje su nedavno zadesile sjever RS, još se zbrajaju i ma da je jasno da one nisu ni izbliza katastrofalne, kao 2014. godine, gubici nisu zanemarivi.

Nakon iskustava u posljednjih pet godina jasno je da klima nije kao nekad i da će smjenjivanje poplava i suša postati redovna pojava, pa su neophodna trajna sistemska rješenja za spas poljoprivrede.

U međuvremenu, neke lokalne zajednice u pretežno poljoprivrednim dijelovima Srpske planiraju mjere kako bi poljoprivrednicima pomogli da preguraju ovu, po njih još jednu u nizu loših godina. Kako podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede RS, u poplavama 2014. štete je pretrpjelo skoro 23.000 gazdinstava. Ukupna direktna šteta u poljoprivredi RS iznosila je više od 61 milion KM, a najviše je stradala biljna proizvodnja, jer je u ovoj oblasti evidentirano više od 52 miliona maraka štete.

– U poplavama 2014. godine najviše su stradala područja u slivovima velikih rijeka. U ovogodišnjim poplavama, koje se po intenzitetu i štetama ipak ne mogu porediti sa onima od prije pet godina, najviše štete je bilo od bujičnih potoka i manjih riječnih tokova, zbog velike količine padavina u kratkom vremenu – kaže Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede RS.

Ovog proljeća najviše su stradali usjevi kukuruza, pa će veliki broj parcela, pogotovo u Semberiji, ratari morati ponovo zasijati, jer je voda, doslovno, odnijela kukuruz. Stradala su polja pšenice i ječma, a u nekim krajevima i povrtnjaci.

Najviše štete je zabilježeno na sjeverozapadu Srpske, gdje je bilo i najviše padavina. Pretpostavlja se da je i ovog puta, kao i prije pet godina, najviše stradalo područje Bijeljine. Ne čekajući završetak popisa šteta, Gradska uprava Bijeljina je odlučila da pomogne svojim poljoprivrednicima. G

radonačelnik Mićo Mićić, najavio je da će grad, u saradnji sa Vladom RS, obezbijediti po izuzetno povoljnim uslovima sjemena poljoprivrednicima za ponovljenu sjetvu.

 

Izvor: infobijeljina

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor