Presjek sedmice 10.06.–14.06.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ

Cijena kukuruza na domaćem HR tržištu ostala je nepromijenjena za ovaj tjedan. Ponuđači uglavnom odlažu prodaju, zauzeti sezonskim radovima i pripremom žetve novog roda žitarica i uljarica. Trgovina se obavlja slabijim intenzitetom. Za kukuruz umjetno suh, tijekom tjedna pregovarala se cijena od 0.95-1.02Kn/kg+pdv ovisnosti od pariteta. U izvozu za tržišta BIH i SRB cijene se nisu mijenjale, umjetno suh kukuruz nudio se i po 141.00Eur/t (HR/BIH), ali trgovina nije zabilježena.

STOČNO BRAŠNO

Manjak operativnih količina stočnog brašna, nastavio se i ovog tjedna. Razlog tome je slabija prodaja kruhnog brašna, te remont mlinova koji se spremaju za žetvu novog roda pšenice. Uglavnom proizvedene količine, odmah se rešavaju sa stalnim kupcima i to po cijeni od 1.05-1.10Kn/kg+pdv. U izvozu za BIH tržište i ovog tjedna izostaju ponude, zbog dosta jače cijene u odnosu na okruženje, kao i zbog manjka operativnih količina na domaćem tržištu.

SOJINA SAČMA

Blagi pad sojine sačme zabilježen je ovaj tjedan na domaćem tržištu. Nudila se sojina sačma 46% proteina, Brazil, rinfuz od 2.45Kn/kg+pdv (FCO KUPAC). U odnosu na prethodni tjedan cijena u Kopru nije se značajnije mijenjala, te su ponude u izvozu zabilježene i do 339.00Eur/t (SLO/HR).

REPICA ULJANA

Žetve repice novog roda očekuje se krajem Lipnja. Tijekom tjedna sa poljoprivrednim proizvođačima pregovarala se cijena do 2.40-2.45Kn/kg+pdv, u zavisnosti od cijene na svjetskoj berzi. Za ovaj tjedan cijena repice na svjetskoj berzi je bila u blagom padu, te se tako u izvozu za fco Šikloš(HU), krajem tjedna, nudila cijena po 353.00Eur/t.

 

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor