Presjek sedmice 10.06.–14.06.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ

Cijena kukuruza na domaćem BIH tržištu, stabilna je za ovu nedelju. Kupci i dalje ponude dobijaju po cijeni od 0.29KM/kg+pdv, ali se zbog nezainteresovanosti kupaca za kupovinom istog, trgovina obavlja slabijim intenzitetom. Cijena kukuruza iz Srbije u blagom je porastu, zbog porasta cijene na domaćem tržištu. Pregovori za ovu nedelju zabilježeni su početkom nedelje po 134.00Eur/t(SRB/BIH), da bi se krajem nedelje isti pregovarao i po 136.00Eur/t(SRB/BIH).

PŠENICA

Povećana ponuda kao i povoljnija cijena pšenice sa tržišta Mađarske bila je razlog većeg interesovanja za uvozom sa ovog tržišta. Zvanična realizacija za A kvalitet prema Bosni bilježi se po 200.00Eur/t, dok se pšenica B kvaliteta pregovarala od 175-180.00Eur/t (HU/BIH). Kada je u pitanju ponuda pšenice sa tržišta Srbije, dobijamo informacije da cijena ne opravdava kvalitet robe, pa samim tim je i slabije trgovanje prema Bosni.

JEČAM

Početak žetve ječma prema informacijama koje su pristizale u Sistem, očekuje se u toku sledeće sedmice.
Cijena i ponuda ječma rod 2018. ostale su nepromijenjene. Trenutno na tržištu Srbije još uvijek ima starog ječma, a zvanične realizacije zabilježene su po 173-174.00Eur/t (SRB/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Isporuka stočnog brašna na domaćem tržištu odvija se ustaljeno, cijena stagnira. Sistem bilježi pregovore za stočno brašno pšenično po 0.30KM/kg+pdv. Nastavljen je pad izvozne cijene stočnog brašna sa tržišta Srbije, pa su ponude prema Bosni išle i po 137.00Eur/t (SRB/BIH). Međutim, u razgovoru sa izvoznicima dolazimo do informacije da se slabije trguje.

SOJINA SAČMA

Cijena sojine sačme 46% proteina, Brazil, rinfuz, ostala je stabilna u odnosu na prošlu sedmicu. Pregovori na terenu za istu vođeni su po 0.685KM/kg+pdv. Izozna cijena sačme sa tržišta Slovenije takođe se nije bitnije mijenjala, te su ponude za ovu sedmicu išle do 339.00Eur/t (SLO/BIH).

 

Foto: pixabay

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor