Srbija finansira izgradnju 25 automatskih protivgradnih stanica u Republici Srpskoj kao dodatnu zaštitu području Zapadne Srbije (SRB)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić potpisali su danas Memorandum o izgradnji mreže protivgradnih stanica, kojim je predviđeno da Srbija finansira izgradnju 25 automatskih protivgradnih stanica u podrinjskom delu RS.

Nedimović je, nakon potpisivanja Memoranduma, objasnio da će realizacija zajedničkog projekta automatske protivgradne zaštite u slivu reke Drine omogućiti dodatnu protivgradnu zaštitu i za poljoprivredne proizvođače u Srbiji, a posebno dela Zapadne Srbije koji je najčešće pogođen gradom.

On je ukazao na to da Srbija ulaže u protivgradni sistem preko Drine jer ima interes da dejstvom sa leve obale reke zaštiti poljoprivredu na svojoj teritoriji.

Ministar je naveo da postoji problem sa protivgradnom zaštitom zapadnog dela Srbije, jer sistem iz stare SFRJ više ne funkcioniše, pa su prostori uz Drinu, poput Malog Zvornika, Bajine Bašte, Ljubovije i ostalih mesta uvek bili izloženi gradu.

Sa druge strane, Republika Srpska nije imala sopstveni interes za pokrivanjem sistemom protivgradne zaštite tog područja, pa je Srbija inicirala potpisivanje ovog memoranduma, istakao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, detalji sistema, koji će se pružati od Zvornika do Ruda i, uz 25 protivgradnih stanica, imati i deset antenskih stubova za komunikaciju, biće utvrđeni u studiji.

Nedimović je naveo podatak da je preliminarna procena da će investicija, koja će biti finansirana iz budžeta Srbije, iznositi od 700.000 do 800.000 evra.

Mi na ovaj način branimo deo Srbije koji je najviše bio izložen gradu u poslednjih deset godina, naglasio je ministar, pri čemu je izrazio očekivanje da će automatski sistem protivgradne zaštite biti spreman da dejstvuje sledeće sezone.

Pašalić je istakao da neće biti problema oko lokacija za ovaj sistem, jer će on biti postavljen na zemljištu koje kontrolišu “Šume Republike Srpske”, i dodao da bi deo sistema mogao biti izgrađen već do kraja ove godine.

Lokacije smo odredili, možemo veoma brzo da uđemo u instalaciju tih sistema i očekujem da do kraja godine može da bude instalirano nekoliko lansera, naveo je Pašalić i dodao da će nove stanice biti deo protivgradnog sistema Republike Srpske.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor