U Hrvatskoj svi se zaklinju u domaće voće i povrće, ali kupuju ono iz uvoza (HR)

Nalazimo se u apsurdnoj situaciji jer voćari podižu nasade samo zbog poticaja, posebice onih ekoloških. Tako danas imamo najviše nasada oraha, čak 6697 ha, dok je pod lijeskom 4807 hektara. I to su većinom eko nasadi za koje se dobiva i do 8000 kuna potpore, a proizvodnje nema, na tržištu se ne mogu naći dovoljne količine oraha i lješnjaka unatoč velikim površinama.
Nekontrolirani uvoz voća i povrća, krivo deklariranje, niske otkupne cijene dio su velikih problema na koje godinama upozoravaju čelnici različitih hrvatskih poljoprivrednih udruga. Redovito kad krene sezona domaće proizvodnje krenu i kritike kako su police trgovačkih lanaca prepune uvozne robe koja s nižom cijenom i lošijom kvalitetom uništava domaće proizvođače.

I krivica je uvijek i samo na uvozu, a rijetko kada smo čuli malo samokritike – kako to da su cijene domaćih proizvoda u pravilu uvijek veće od uvoznih. Nismo čuli ni to zašto Hrvati, koji tako vole svoju državu i tvrde da vole hrvatske proizvode ipak u trgovini posežu za uvoznom robom.

 

Izvor: agrobiz

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor