Malinari: “Karteli diktiraju cenu otkupa maline” (SRB)

U Srbiji se već danima polemiše o otkupnoj ceni maline, a loši vremenski uslovi uticali su na količinu kao i na kvalitet roda malina.

Dobrivoje Radović, predsednik asocijacije malinara Srbije, osuđuje pojedinice koji predlažu preniske cene za otkup malina.

“Pojedinci u Mačvansko-kolubarskom okrugu su izašli sa cenom od sto dinara. Mislim da to nije cena.To je sramotna priča”, rekao je Radović za Prvu TV.

On osuđuje ministarstvo trgovine jer nisu obratili pažnju na njihove zahteve i kako kaže “Ministarstvo poljoprivrede treba da se pita za malinu dok je malina na grani. Čim se malina preda u hladnjaču, to postaje problem ministarstva trgovine.”

Njihovi zahtevi su da se tržište konačno uredi i da cena bude 140 dinara na osam tona po hektaru sa tendencijom rasta. Optužuju hladnjačare da se udružuju u kartele i da je cena po kojoj oni prodaju kupljene maline previsoka.

Radović optužuje vlasnike hladnjača i veruje da su novac zarađen od otkupa malina trošili na jahte, veliki broj automobila i ostale luksuze, dok su on i ostali proizvođači u veoma nezavidnoj situaciji i jedva sklapaju kraj sa krajem. Muči ih siromaštvo, dugovi, loš životni standard. Navodi da su bili primorani da prodaju stoku da bi izašli iz dugova.

Stav hladnjačara je drugačiji. Slobodan Kuzmanović, vlasnik i direktor hladnjače Trgoagent, smatra da tržište mora da odluči o ceni. Slaže se da je cena od 100 dinara preniska ali kaže da “po zakonu o zaštiti konkurencije nemaju pravo da se dogovaraju o ceni maline, da su moguće samo procene.” On je podržao cenu od 150 dinara, ali smatra da će tržište doneti konačnu odluku. Ne veruje u procene da je rod opao za 50 odsto, već da je procena od 25 odsto realnija i samim tim smatra da treba povećati otkupnu cenu malline jer je ponuda manja. Ne slaže se sa Radovićem i smatra da tržište odlično funkcioniše.

Izvor: B92/Prva

Foto: Pixabay (Ieva_K)

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor