Presjek sedmice 17.06.–21.06.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ

Cijena kukuruza na domaćem HR, za ovaj tjedan, nije se mijenjala. Ponuđači uglavnom odlažu prodaju, zauzeti sezonskim radovima i pripremom žetve novog roda žitarica i uljarica. Trgovina se obavlja slabijim intenzitetom. Za kukuruz umjetno suh, tijekom tjedna zabilježena je zvanična realizacija po 1.03Kn/kg+pdv, kao i pregovori po cijena od 1.00Kn/kg+pdv. U izvozu za tržišta BIH i SRB cijene se nisu mijenjale, umjetno suh kukuruz nudio se i po 142.00Eur/t (HR/BIH), ali trgovina nije zabilježena.

REPICA ULJANA

Žetve repice novog roda još uvijek nije počela. Obzirom da cijena varira iz dana u dan, otkupljivači ne izlaze sa zvaničnim otkupnim cijanama. Prema informacijama sa terena, tijekom tjedna sa poljoprivrednim proizvođačima pregovarala se cijena do 2.45-2.55Kn/kg+pdv, u zavisnosti od cijene na svjetskoj berzi.

JEČAM

Prema informacijama sa terena, žetva ječma rod 2019. na pojedinim paritetima je krenula tijekom tjedna. Ječam se zaprima u silose, ali otkupljivači još nisu izašli sa otkupnim cijenama. Prema informacijama sa terena ječam rod 2019. pregovara se po cijeni od 0.90-0.95Kn/kg+pdv. Na tržištu Hrvatske krenuli su prvi otkosi ječma, zvanične realizacije prema Bosni zabilježene su po 138.00Eur/t(HR/BIH), kao i pregovori za isti po 137.00Eur/t(HR/BIH.)

STOČNO BRAŠNO

Slabija ponuda operativnih količina stočnog brašna, nastavila se i ovog tjedna. Stočno brašno se uglavnom isporučuje stalnim kupcima. Sustav InfoCentra bilježi pregovore za stočno brašno pšenično uvrećano po 1.10-1.15Kn/kg+pdv. U izvozu za BIH tržište i ovog tjedna izostaju ponude, zbog dosta jače cijene u odnosu na okruženje, kao i zbog manjka operativnih količina na domaćem tržištu.

SOJINA SAČMA

Cijena sojine sačme, 46% proteina, Brazil, rinfuz, bila je u blagom porastu. Glavni razlog je prošlotjedni porast cijene u luci Kopar. Pregovori za istu zabilježeni su po 2.50-2.55Kn/kg+pdv (FCO KUPAC). U odnosu na prethodni tjedan cijena u Kopru u blagom je porastu, te su ponude u izvozu zabilježene i po 349.00Eur/t (SLO/HR).

 

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor