Mladim poljoprivrednicima na korišćenje do 50 hektara državne zemlje (SRB)

Krajem godine biće ponuđena rešenja za ruralna područja, koja treba da zaustave iseljavanje mladih iz sela, najavio je ministar bez portfelja  zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić prilikom posete opštini Žagubica.

Krkobabić je rekao da će biti napravljena mapa regiona Srbije kako bi se utvrdilo šta može da se proizvodi u svakom kraju, zavisno od uslova.

“Moramo da stvorimo uslove za to da mladima na selu bude dostupno sve što njihovi vršnjaci imaju u gradu i zato treba da gradimo puteve, obezbedimo struju, vodu, domove kulture, zdravstvene stanice i sportske objekte”, istakao je tom prilikom ministar.

Naveo je podatak da je u cilju razvoja zadrugarstva, u poslednje dve godine uloženo milijardu dinara kao pomoć za formiranje 94 zadruge, a ove godine će za osnivanje njih 60 biti dodeljeno još 700 miliona dinara.

Ministar je precizirao da je do sada formirano 456 zadruga, i dodao da su one osnovane zahvaljujući samim proizvođačima.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu će se raditi na realizaciji ideje da se mladim poljoprivrednicima dodeli na korišćenje do 50 hektara državne zemlje.

Krkobabić je tom prilikom obišao i pčelinjake zadruge „Homoljemed“ i porodično domaćinstvo Vele Antić u selu Milatovac, koje se bavi pčelarstvom i povrtarstvom, a planira da proširi i stočnu proizvodnju.

Ministar je poručio da ta porodica može da posluži kao primer ne samo Braničevskom okrugu, već i celoj Srbiji, i napomenuo da država želi da podrži porodična domaćinstvo kao osnov opstanka.

Zadruzi „Homoljemed“ dodeljeno je 15 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za postojeće i formiranje novih zadruga.

Zadruga je tim sredstvima nabavila 1.000 košnica, 1.000 rojeva pčela, kao i prateću opremu za pčelarstvo.

Foto: Pixabay (HarryStueber)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor