Koliko je štetna nekontrolisana upotreba pesticida (SRB)

U cilju zaštite i poboljšanja prinosa svake godine u svetu potroši se oko dva i po miliona litara pesticida. U Srbiji je prisutan velik broj pesticida, a trenutno je na našem tržištu registrovano 800 preparata. Ipak stručnjaci smatraju da se taj broj treba preispitati.

“Proizvođač za zaštitu bilja propisao je u kojim količinama, odnosno koncentracijama se preparat primenjuje. Optimalno vreme primene, maskimalan broj tretiranja u toku vegetacije, interval između dva tretiranja i naravno ono što je jako važno, a to je karenca, odnosno broj dana koji treba da prođe od poslednje primene pesticida, pa do berbe, odnosno žetve”, naglašava Slavica Vujković, profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Problem koji se javlja u nekontrolisanoj primeni pesticida jeste pojava otpornosti upravo na te preparate. Uzgajivači tada pribegavaju upravo upotrebi veće količine preparata i ponavljanja tretiranja. Zbog takve upotrebe smatra se bitnim i uvođenje bioloških pesticida koji bi uprkos manjem efektu smanjili upotrebu klasičnih hemijskih preparata.

“Ova godina je bila dosta kišna pa je bilo problema oko zaštite, dugog kišnog perioda i truleži plodova. Zbog toga je morala da se uradi jedna il dve zaštite više nego inače. Kada je biljka u cvetu prskamo samo ako se morao, kao kada je kišno, inače ne. Ako baš moramo koristimo preparate koji su bezbedni za pčele”, kaže voćar Branko Marčeta.

Pre upotrebe smatra se i bitnim uvođenje biloških pesticida koji bi uprskos manjem efektu smanjili upotrebu klasičnih hemijskih preparata. Ostaci pesticida i njihovih razgradnih produkta su prisutni u voću i povrću pa je zato bitno obratiti pažnju na proizvode kao što su jagode, jabuke, trešnje, a tu su i paradaiz i krastavac. Nažalost pesticidi u rani deluju dugoročno i ne ispoljavaju se odmah već nakon dugogodišnje upotrebe.

“U ekstremnim godinama kao što je ova vi morate da tretirate voće i povrće da biste dobili proizvod i izneli ga na pijacu. Samim tim imamo jako velike posledice po zdravlje ljudi. Sve više se javljaju bolesti tipa alergija, reproduktivnih bolesti (steriliteta) pa i najgorih bolesti kao što je karcinom. Znači proizvođači su prinuđeni da tretiraju da bi imali nešto, mi smo prinuđeni da to kupujemo i jedemo”, kaže za RTV Sofija Momčilović Puljić, diplomirana inženjer za zaštitu bilja.

Primena pesticida neophodna je za uništavanje štetočina. Od 800 registrovanih, smatrase da određeni broj treba izbaciti iz upotrebe. Sturčnjaci savetuju temeljno pranje voća I povrća kao I kupovina kod proverenih organskih proizvođača.

Izvor. RTV

Foto: Pixabay (kie-ker)

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor