Odložena akcija sakupljanja ambalaže od pesticida (SRB)

Otkazuju se akcije sakupljanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja najavljene za period do 5. jula 2019.

Po ustaljenoj praksi u proteklih 5 godina, Udruženje proizvođača sredstava za zaštitu bilja (SECPA) je i u 2019. godini radila na organizovanju akcija sakupljanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja, kako bi se individualnim poljoprivrednim proizvođačima pružila mogućnost da predaju otpadnu ambalažu i tako doprinesu njenom adekvatnom zbrinjavanju.

Akcije sakupljanja ambalažnog otpada od sredstva za zaštitu bilja najavljene za period 3.6.-5.7.2019. god. u regionima koje pokrivaju PSS Novi Sad, Sombor, Pančevo, Zrenjanin i Vršac, u Mačvanskom, Podunavskom i Braničevskom okrugu, kao i u opštinama Grocka i Mladenovac, otkazane su zbog nedostatka kapaciteta za skladištenje i tretman ambalažnog otpada u čitavoj Srbiji, koje je u ovom trenutku dovelo do toga da ni jedan operater u zemlji ne može da preuzme i zbrine ovaj otpad, navodi se u saopštenju udruženja SECPA.

“SECPA je, zajedno sa svojim članicama, učinila sve što je bilo u našem domenu da se akcije koje se ponove i ove godine, te da poljoprivrednicima pružimo mogućnost da predaju ambalažni otpad na zbrinjavanje od strane ovlašćenih operatera, a o trošku proizvođača i uvoznika sredstava za zaštitu bilja. Međutim, i pored svih naših napora u tom smislu, postoje i drugi neophodni akteri u lancu zbrinjavanja ambalažnog otpada u Srbiji kod kojih trenutno ne postoje raspoloživi operativni kapaciteti za skladištenje i tretman ambalažnog otpada, zbog čega smo prinuđeni da navedene akcije otkažemo i odložimo aktivnosti u pogledu preuzimanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja do stvaranja operativnih uslova za zbrinjavanje ovog otpada. Nadamo se da će operateri za upravljanje otpadom u saradnji sa nadležnim organima uskoro iznaći rešenje za novonastalu situaciju i omogućiti dalje sakupljanje i zbrinjavanje ovakvog ambalažnog otpada u Srbiji”, stoji u obaveštenju na zvaničnoj internet prezentaciji udruženja.

Foto: Pixabay (Taken)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor