Obavezne mere zaštite voćnjaka nakon grada (SRB)

Poljoprivrednike koji se jedva oporavljaju od poplava pre dvadesetak dana, zadesilo je novo nevreme. U selima opština Gornji Milanovac i Čačak, grad, ponegde veličine kokošjeg jajeta, naneo je veliku štetu i na snazi je vanredna situacija u Ivanjici, Kniću, Gornjem Milanovcu i Čačku. Posledice se saniraju i procenjuje šteta. Grad ponegde veličine teniske loptice, naneo je štete u vočnjacima i plastenicima u selima Družetići, Kamenica, Gojna Gora i deo Pranjana. Stradali su zasadi maline, kupine, jabuke, kajsije, kukuruz i povrće na otvorenom. Nekim meštanima grad je oštetio krovove objekata.

Milan Lukić, direktor Instituta za za voćarstvo u Čačku navodi da poljoprivrednici nakon nevremena moraju da preduzmu sve mere zaštite od bolesti kako bi se preostali rod spasio.

“Na području Zapadne i Centralne Srbije imali smo velike štete, u pojedinim zasadima štete nisu samo na plodovima već se ogledaju i na stablima, pogotovo na mladim stablima. Veoma je važno da voćari što je pre moguće, nakon dejstva grada, po mogućstvu do 12 časova nakon nevremena preduzmu odgovarajuće mere zaštite od bolesti kako bi se sprečile infekcije i gljivična oboljenja u zasadima, pre svega koštičave vrste voćaka ali i malina”, objašnjava Lukić.

Savetuje voćarima da primenjuju redovne i odgovarajuće mere nege zasada uz određenu količinu aminokiselina i fitohormona, kako bi podigli imunološki sistem biljki i pomogli im da se izbore sa negativnim vremenskim uslovima.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (byrev)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor