Nakon jagode u Slatini planiraju i brendiranje paradajza (BIH)

Osim čuvene jagode Slatina kod Laktaša u narednom periodu mogla bi postati poznata po proizvodnji paradajza.

U brendiranje ove proizvodnje uključeno je rasorno ministarstvo posredstvom IFAD-ovog projekta “Razvoja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje”.

Miroslav Stanivuković iz Slatine proizvodnju paradajza u plastenicima naslijedio je od oca. Jedan je od 10 proizvođača uključenih u projekat brendiranja.

“Od ovoga se može lijepo živjeti pod uslovom da se obezbjedi siguran plasman i zaštiti proizvodnja. Da domaća proizvodnja bude zaštićena i ako je nešto slatinsko da to bude slatinsko, a ne nešto sa strane”, rekao je Miroslav Stanivuković proizvođač paradajza iz Slatine.

Proizvodnja paradajza na brežuljkastim predjelima Slatine u zatvorenom prostoru ima niz prednosti u odnosu na proizvodnju u Lijevče polju.

“Proizvodnja je daleko lakša, da tako kažem, jer se u slatinskom kraju radi sa manje hemije nego u ostalim krajevima zato što je ovo područje izlovano”, smatra Draško Bašić proizvođač paradajza iz Kadinjana.

Proizvođačima će biti podjeljeno 10 plastenika od 320 kvadratnih metara u kome će biti organizovana standardizovana proizvodnja.

“Samo brendiranje predstavlja da se jedan proizvod na regiji tretira isto počevši od sadnje, zaštite, agrotehnike, pakovanja, skladištenja, prodaje što znači da sve i jedan proizvod treba da bude prepoznatljiv”, istakao je Živko Šašić  Resor za pružanje stručnih usluga Područna jedinica Gradiška.

Bojan Balaban iz Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata dodao je da je veoma značajno da projekt podržava još brendiranje ovog proizvoda, te nabavku gajbica sa posebnim logom slatinskog paradajza čime će ovaj proizvod biti prepoznatljiv na tržištu.

Vrijednost projekta je oko 410.000 maraka od kojih 40% sufinasira IFAD, 10% lokalna zajednica a ostatka poljoprivredni proizvođači.

 

Izvor: akta

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor