Zaštititi profesiju inžinjera poljoprivrede (BIH)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede da se iskustva stečena u njegovoj višegodišnjoj primjeni unaprijede i preciziraju pojedina rješenja radi očuvanja i zaštite interesa i odgovornosti u ovoj profesiji.

Pašalić je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, rekao da se tim aktom predviđa da resorno ministarstvo utvrđuje koji su to stručni poslovi za koje se izdaje licenca inženjerima poljoprivrede i vrši nadzor nad vršenjem povjerenih javnih ovlaštenja Komore.

U okviru ovog prijedloga zakona trebalo bi da se usvoje rješenja kojima se postiže veći stepen usklađenosti rada Komore sa Veterinarskom, ali i Zdravstvenom i Advokatskom komorom.

“Rad veterinara je u potpunosti uređen, što nije slučaj sa radom inženjera poljoprivrede, a predloženim izmjenama nastojalo se zanimanje ovih inženjera staviti na nivo koji zaslužuje i raditi na njegovom daljem poboljšanju i unapređenju”, navodi se u prijedlogu ovog zakona.

Ovim prijedlogom zakona definiše se mjesto Komore u oblasti poljoprivrede u Srpskoj koja bi kroz javna ovlaštenja doprinijela jačanju zvanja inženjera, unapređivanju poljoprivrede i Srpske, te se precizno utvrđuje način i postupak formiranja ove organizacije kao nezavisne, profesionalne i strukovne.

Osnivanje Komore, čiji su članovi diplomirani inženjeri poljoprivrede, doprinos je sprovođenju ekonomskih, prostornih, ekoloških i socijalnih uslova poljoprivrede, njenog održivog razvoja, kao i ciljeva poljoprivredne politike.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je ovo zakonsko rješenje.

Sjednica parlamenta prekinuta je sinoć i biće nastavljena danas u 10.00 časova razmatranjem Nacrta zakona o ličnom imenu, Nacrta zakona o trgovini i Nacrta zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjasniti danas.

 

Izvor: capital

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor