Nevreme dotuklo već osiromašene poljoprivrednike (SRB)

Povrtari iz Banatskog Brestovca još saniraju štetu od nedavnog nevremena i kako kažu neki od njih ako ne dobiju pomoć od grada ili države zauvek će napustiti poljoprivredu,jer moraju pronaći neki drugi posao kojim će moći da prehrane porodicu.

Srđan Ljubisavljev je mlad povrtar koji je za samo nekoliko godina doživeo brojna razočarenja u poljoprivredi i zato kaže da ne veruje da će moći i dalje da izmiruje sve svoje obaveze i da u isto vreme priušti svojoj četvoročlanoj porodici osnovne ulove za život. Zato razmišlja o promeni posla:

“Ovde je uloženo od februara mnogo rada i truda, grejanje, punjenje čaša, rasađivanje, sejanje, širenje folija. Rad, muka i trud posle svega nije se isplatio i desetak dana pred branje sve je ubio grad”, kaže Srđan Ljubisavljev, povrtar iz Banatskog Brestovca.

I njegov komšija Vasa Petrović imaće znatno umanjen prinos lubenica i dinja i to baš kada se spremao da ubire plodove svog rada. On je osigurao svoju proizvodnju, ali moraće da sačeka na procenu štete, jer su mu u osiguravajućoj kući rekli da njihovi procenjivači imaju mnogo posla na terenu.

“To ćemo videti za 7 dana kad dođu. Ako vide malo lišća po njivi koje će se do tad pojaviti oni će da smanjuju osiguranje da bi smanjili odštetu i sve je u njihovim rukama. Mi tu ne možemo ništa da učinimo-da li će proceniti na 50,70 ili 100 odsto ne zavisi od nas”, kaže Vasa Petrović, povrtar iz Banataskog Brestovca.

Gradska uprava Pančevo je oformila komisiju za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda koja već obilazi poljoprivrednike na terenu:

“Da obave razgovor sa poljoprivrednicima, da im kažu šta je potrebno kod podnošenja zahteva za utvrđivanje štete i oni će u narednih nedelju dana da rade na terenu i nakon toga će mi dostaviti izveštaj koji ću proslediti nadelžnima, odnosno Vladi republike Srbije i komisiji za štete nastale u poljoprivredi i Pokrijanskom sekretarijatu za poljoprivredu”, kaže Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Pored povrća u Banatskom Brestovcu, Dolovu i Omoljici od grada veliku štetu pretrpeo je i kukuruz.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (lorenzoandreotti)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor