Presjek sedmice 24.06.-28.06.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ
I ove sedmice nije bilo značajnijije promjene u cijeni kao i ponudi kukuruza na domaćem tržištu. Zvanična realizacija za paritet Banjalučke regije zabilježena je po 0.31KM/kg+pdv.
Nešto slabije interesovanje za uvozom kukuruza vladalo je ove sedmice, izvozna cijena stagnira. Prirodno suv kukuruz nudio se prema Bosni od 136.00Eur/t pa na više.

PŠENICA
Narednih dana, očekuje se žetva pšenice rod 2019. Nastavljena je pojačana ponuda pšenice rod 2018. sa tržišta Mađarske, cijena nije bilježila promjenu u odnosu na prošlu sedmicu. Manjak robe kao i nekonkurentna cijena sa tržišta Srbije glavni su razlog slabe ponude prema Bosni.

JEČAM
I pored nestabilnog vremena, žetva ječma nastavljena je na svim paritetima Bosne. Otkupna cijena se još ne zna, roba se zaprima u silose. Prema informacijama koje su pristizale u Sistem, proizvođači bi bili zadovoljni cijenom od 0.30KM/kg+pdv. Pojačane su izvozne ponude ječma sa tržiša Srbije i Hrvatske, gdje žetva u punom jeku. Vlada veliko interesovanje za uvozom od strane BIH kupaca. Izvozne cijene nisu se bitnije mijenjale u odnosu na prošlu sedmicu. Zvanične realizacije početkom sedmice sa tržišta Hrvatske bilježe se po 140.00Eur/t(HR/BIH), dok je trgovanje iz Srbije išlo po 139.00Eur/t (SRB/BIH).
Prve ponude ječma rod 2019. sa tržišta Mađarske pristigle su krajem sedmice.

STOČNO BRAŠNO
Pad cijene stočnog brašna kako na domaćem tržištu tako i u izvozu zabilježen je ove sedmice.
I pored pada cijene, vlada slabije interesovanje za kupovinom istog. Zvanična realizacija zabilježena je po 0.28KM/kg+pdv. Sa tržišta Srbije tokom sedmice pristizale su zvanične realizacije po 120.00Eur/t (SRB/BIH).

SOJINA SAČMA
Cijena sojine sačme na domaćem tržištu, ali isto tako i u izvozu bilježi pad. Trgovana cijena za fco KUPAC ove sedmice išla je od 0.685-0.695KM/kg+pdv. Tokom sedmice u luci Kopar cijena sojine sačme bila je u padu. Ponude prema Bosni išle su od 323.00Eur/t (SLO/BIH).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor