Presek nedelje 24.06-28.06.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

Ove nedelje, kao i prethodne, tržište kukuruza bez bitnijih promena. U kupovinu su bili uključeni izvoznici na barže koji su najčešće bili zainteresovani za veće lotove u blizini luka,sa izvlačenjem tokom jula meseca.
Što se tiče izvoza za region, kao i na domaćem tržištu bez bitnijih promena.

PŠENICA

Pšenica rod 2018. kao i u prethodnom periodu bez bitnijih promena, ponuda skromna, a cena je stagnirala.
Početak žetve pšenice novog roda najavljena je za sledeću nedelju, kao i zvanične otkupne cene. Ministar poljoprivrede je najavio da će u toku sledeće nedelje Direkcija za robne rezerve otkupljivati pšenicu novi rod, a uslovi i količina još nisu definisani. U izvozu za region situacija kao i u prethodnoj nedelji. Manja je potražnja, jer su se kupci obezbedili količinama do novoga roda pšenice.

SOJA

Početkom nedelje cena soje je zadržala nivo iz prethodnog perioda, da bi u drugoj polovini nedelje ipak zabeležen blaži pad. Planiranu kupovinu su završili neki od velikih domaćih prerađivača, kao i izvoznici koji su bili aktivni u prethodnom periodu.
Tokom celog perioda ponuda je bila višestruko veća od potražnje.

JEČAM

Žetva ječma rod 2019. je u toku ali povremena kiša ometa ratare. Na tržištu je sve veća ponuda operativnih količina, a sistem beleži i prve trgovine stočnim ječmom rod 2019. u rasponu od 16.0016.10din/kg+PDV.

Prema informacijama sa terena cena na otkupnim mestima se kreće u rasponu od 16.20-16.50din/kg sa PDV-om. Za kupovinu su zainteresovane sve kategorije kupaca. Regionalni kupci su takođe zainteresovani za kupovinu ali se veća ponuda operativne robe očekuje u toku sledeće nedelje.
Izvoz stočnog ječma rod 2019. je ove nedelje zabeležen po cenama od 138.00-139.00€/t (Srbija/BiH).

SOJINA SAČMA

Na tržištu se ove nedelje sojina sačma realizovala po ceni od 42.40 – 42.60 din/kg + PDV, fco Obrenovac i Zrenjanin. Kupcima je takođe na raspolaganju bila operativna roba u Bečeju, Zrenjaninu, Somboru, Obrenovcu i Velikom Gradištu. Tokom ove nedelje zabeležen je pad cene sojine sačme 46% proteina rinfuz FCO Kopar, uzrokovan padom cene na berzi u Čikagu.

SUNCOKRETOVA SAČMA

I ove nedelje cena u ponudi suncokretove sačme kretala se u rasponu od 24.50 do 25.00 din/kg + PDV, a prema informacijama sa terena ponuđači su bili spremni da trguju i po nižim cenama. U sistemu je zabeležena realizacija suncokretove sačme 33% proteina rinfuz po 24.50 din/kg + PDV, fco Nova Crnja.
U izvozu nije bilo značajnijih promena.

STOČNO BRAŠNO

Trend pada cene pšeničnog stočnog brašna nastavljen je i ove nedelje. Zbog velikih zaliha operativnih količina, ponuđači su spuštali cene kako bi postigli realizaciju. Usled pada cene pšeničnog stočnog brašna pojačano je interesovanje Ino kupaca. Sistem je početkom
nedelje beležio realizacije u izvozu ka BIH po ceni od 130 Eur/Tona, a krajem nedelje u izvozu ka
Rumuniji po ceni od 120.00-123.00 Eur/Tona.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

 

Foto: Pixabay (realworkhard)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor