Poljoprivredno zemljište stočarima i mladima (SRB)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević obišli su juče porodična gazdinstva u Severnobačkom okrugu. Posete poljoprivrednim gazdinstavima širom Vojvodine prilika su da resorna ministarstva čuju zapažanja i sugestije domaćih poljoprivrednika, istakli su ovom prilikom.

Poljoprivrednici sa ovog podneblja rekli su da težak rad nije problem, već stalna neizvesnost na tržištu i oscilacije u ceni.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović kazao je da je najvažnija stvar u stočarstvu da ljudi imaju zemlju za svoje farme.

„Doneli smo odluku da u budućnosti dajemo poljoprivredno zemljište po pravu prečeg zakupa, ove godine će se to odnositi na one koji drže papkare i preživare – goveda i ovce, a sledeće godine će to pravo imati i svinjarski sektor. Napravili smo iskorak koji će i poboljšati kvalitet zemljišta, jer je iz godine u godinu zemlja devastirana samo zato što su se sadile kulture na kulturu. Ideja Ministarstva poljoprivrede je da poljoprivrednici mlađi od 40 godina dobiju pravo prečega zakupa zemljišta, kroz izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu mi ćemo je valorizovati. Naravno, posle javne rasprave koja će trajati tri, četiri meseca i svako će imati pravo da kaže šta misli. Cena mesa između 150 i 160 dinara je u redu.Imali smo donje ekstreme, kada je cena više od mesec i po dana bila 135 dinara. Sa otvaranjem novih tržišta i cene će se stabilizovati i ovo što radimo sa Kinom verujem da će u mnogome tome da doprinese. Već su nam poslali potražnju i verujte, to su ogromne količine, a ako isporučimo trećinu ili četvrtinu svinjskog mesa za Kinu napravili smo ozbiljan posao“, rekao je prilikom ove posete Severnobačkom okrugu ministar Nedimović.

Radojević je rekao da će sve ono što se na terenu uoči, kao prednost za unapređivanje agrobiznisa u našoj pokrajini, biti uzeto u obzir i pokušati da se ugradi u mere agrarne politike.

„Agrarni budzet AP Vojvodine je značajniji nego ikada. Resorni sekretarijat ima značajan iznos finansijskih sredstava namenjen za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava širom Vojvodine. Za ove tri godine je preko 7,5 milijardi direktno subvencionisano našim poljoprivrednim gazdinstvima. Kada se radi o stočarskim farmama, preko 230 miliona dinara smo izdvojili za ovo kratko vreme i na taj način ih opremili, učinili ih efikasnijimi rentabilnijim, i svakako konkurentnijim na tržištu“, istakao je dr Radojević.

Foto: Pixabay (Free-Photos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor