Oprez prilikom kupovine i pripreme lako kvarljivih namirnica (SRB)

U letnjim mesecima neophodan je poseban oprez prilikom kupovine i pripreme lako kvarljivih namirnica, koje – ukoliko se ne čuvaju na odgovarajući način – mogu biti uzrok trovanja hranom.

Mleko i mlečni proizvodi na zelenoj pijaci u Pirotu prodaju se u zatvorenom delu, u kome su rashladne vitrine i klima-uređaji. Lako kvarljivih namirnica nema na tezgama, ali treba znati da su i voće i povrće osetljivi na visoke temperature.

U većim trgovinama kažu da se namirnice čuvaju u skladu sa pravilima, a svakog jutra se kontrolišu rok trajanja i kvalitet.

“Mi sve lako kvarljive namirnice čuvamo u rashladnim vitrinama. Poštujemo propise koje nam je dala inspekcija, na kojim temperaturama treba da čuvamo lako kvarljive i ostale proizvode. Proveravamo temperature na uređajima i trudimo se da sve bude kako treba”, kaže Ivana Živković, šef samoposluge.

Stručnjaci upozoravanju građane da budu obazrivi pri kupovini namirnica u letnjim mesecima, jer rok trajanja nije garancija da je proizvod ispravan. Najosetljiviji su mlečni proizvodi i meso, posebno piletina.

“I moramo dobro termički da je obrađujemo, a u letnjem periodu sigurno treba da izbegavaju pripremu kolača, torti, soseva, dresinga za salatu od jaja koja nisu dovoljno termički obrađena jer u njima može da se nađe bakterija salmonela koja može da bude uzrok dugotrajnih tegoba kod ljudi”, objašnjava Tatjana Vidanović, specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje.

Sanitarna inspekcija Pirotskog okruga, kontrolisala je ugostiteljske objekte duž Koridora i oni zadovoljavaju higijenske kriterijume.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (AFIB)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor