Inspekcija proverava kvalitet malina i rad otkupnih stanica (SRB)

Poljoprivredna inspekcija kontroliše u Surdulici kvalitet malina i rad otkupnih stanica. Vanredna kontrola na terenu pokazala je da otkupljivači rade u skladu sa propisima, na vidnim mestima istaknute su cene i uslovi otkupa, a i kvalitet prizvoda je na visokom nivou.

Vladimir Stamenković primenio je sve agrotehničke mere u malinjaku koji se u okolini porodične kuće u Masurici prostire na 25 ari. Očekivani prinos je oko 6 tona, zadovoljan je kvalitetom roda, količinom voćnog šećera i cenom.

“Na jugu Srbije ona cena koja je najviša mi to dobijemo, na vreme smo isplaćeni i što se tiče njih ja zasita možda je malo čudno, da mi sa hladnjačarima evo dobro sarađujemo, to je čovek koji izlazi u susret baš kad su nam ulaganja u početku velika”, kaže Vladimir Stamenković iz Masurice.

Do otkupne stanice stižu maline u gajbicama iz sela u okolini Surdulice, svaka sa po maksimalno dva kilograma. Nakon merenja, kontroliše se i kvalitet.

“U odnosu na prošlu, predprošlu godinu, mnogo je bolja. Cenu određuje tržište, krajnji kupac svi mi ostali moramo da se u lancu usaglašavamo”, navodi Miroljub Milenković iz otkupne stanice.

Poljoprivredna inspekcija kontroliše rad hladnjača i otkupnih stanica redovno, sada su i u vanrednoj kontroli, tokom sezone branja, na osnovu Zakona o bezbednosti hrane.

“Što se tiče higijenskih uslova sve je pod kontrolom, redovno se vrši kontrola, hemijska analiza vode, obaveza svakog otkupnog mesta je da istakne radno vreme, cenu proizvoda, klasu proizvoda”, kaže Dragoslav Stanković, inspektor poljoprivredne inspekcije.

Malina iz Surdulice u smrznutom stanju vozi se do Vlasine, i hladnjače kapaciteta 500 tona. Tamo se skladišti i sortira. Prošle godine je šest kamiona sa malinom otišlo do Nemačke.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (1195798)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor