Recept za bolju zaradu malinara i berača (SRB)

Elementarne nepogode svake godine uzimaju danak proizvođačima malina, čiji zasadi, posebno oni stariji, daju znatno niže prinose. Država subvencioniše nabavku sertifikovanih sadnica, a pojedini voćari tvrde da se povećanjem prinosa kvalitetnim sadnim materijalom može izboriti na sve zahtevnijem tržištu.

Pored šest i po hektara starih zasada, Vlade Stanković odlučio je da prošle godine poveća proizvodnju malina za jedan hektar, ali sertifikovanim sadnicama srpskog vilameta.
Kaže da ga je rod te sorte, za koju je sadnice nabavio u Radaljevu i za njih dobio subvencije države, vratio na zlatna vremena malinarstva.

“Ovaj malinjak i mladi malinjaci, koje sam ja kod kolega obilazio, video, znači, koji su posađeni prošle godine, oni će dati duplo veću količinu roda. Ima još jedna stvar, ovaj malinjak je opremljen sistemom za navodnjavanje, ovaj malinjak se uredno đubri. U ovaj malinjak je odrađeno sve što su stručnjaci mogli da kažu”, kaže Vlade Stanković, proizvođač iz Mirosaljaca.

Veći prinos, donosi veću zaradu, a Vlada Srbije je sa Institutom za voćarstvo u Čačku pokrenula projekat podmlađivanja malinjaka.
“Sertifikovan sadni materijal bezvirusni, koji će država da pomogne da nabave poljoprivredni proizvođači sa subvencijama od pedest do šezdeset pet posto, u zavisnosti da li je reč o devastiranom području ili je reč o sredini koja ima opšte uslove funkcionisanja”, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Zarada za berače
Maline nisu izvor prihoda samo za proizvođače u Zapadnoj Srbji.
Kada stigne rod u malinjacima Stankovića u Mirosaljcima, doputuje stotinak berača iz svih delova Srbije, ali i Republike Srpske.

A među beračima bračni parovi, pa čak i porodice. Različite generacije pod otvorenim nebom rade sa istim ciljem.
“Ja radim i za decu i za kuću i za sve. Ja i suprug”, kaže Slavka Bacić, iz Šida, a Saša Tomić ističe da je toplo, ali da se da izdržati.
“Sad neko porodično troši, neko za letovanje, neko za odmor i tako to”, kaže Danijel Ivković iz Ćurpije. Rakić Brane iz Rudog kaže da zaradi za struju, za hranu, jer kod njega ne radi ništa i da su sve fabrike pozatvarane.

Zato se dobroj sezoni raduju i proizvođači i berači, jer se posledice loše godine osete i van ariljskog kraja, kao i u svim delatnostima gde se potroši zarađeni novac.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor