Beru se maline u valjevskim selima (SRB)

Nakon loših vremenskih uslova tokom prošle godine i ovog proleća za malinu i prvi tropski dani u jeku berbe u pojedinim valjevskim selima i Podgorini, nepovoljno će uticati na rod.

Visoke temperature smanjuju prinose i otežavaju rad beračima, kojih nema dovoljno.
U malinjaku Milovana Nikolića u Sirdiji kod Osečine, jednom od najboljih u Kolubarskom okrugu, tropske vrućine uzimaju danak. Uprkos svim agrotehničkim merama i zalivanju plodovi su sitniji pa će i rod biti manji.

“Što smo mislili da će imati negde oko 20 tona, prinos će biti sigurno 40 odsto ako ne bude i 50 odsto manji. Baš zbog ovih žega i nemoguće je sa žegom se boriti i ako mi dodajemo tu vodu i dosad smo uredno brali i prilično je malinjak i zaštićen ali ne vredi ova žega ubija”, kaže Milovan Nikolić iz sela Sirdija kod Osečine.

Mreže za zasenu ko nije postavio da postavi narednih dana, naročito sad kad krenu ove remotantne sorte maline: polka, polana, oton list, znači tokom druge polovine jula i avgusta meseca ako se nastavi sa ovakvim temperaturama bitno je da postave mrežu za zasenu”, savetuje Đorđje Sovilj iz valjevske poljoprivredne stručne službe.

Zbog visokih temperatura i manje krupnoće maline berba je znatno teža. U domaćinstvu Nikolića, posebno vode računa o beračima, kojih nema dovoljno. Trenutno ih je 12, a potrebno ih je duplo više.

“Prilično se baš borimo da radimo da odradimo, imamo i pauze. Imamo doručak, pa imamo u 12 sati kafu, pa u tri ručak, pa opet pauzu pravimo i tako”, navodi jedna beračica, a domaćin dodaje:
“To je jedan od najlakših poslova što se tiče branja. A što se tiče sad ove klime i ovih naglih promena tu smo već sad u problemu. Moramo da pravimo pauze, moramo da vodimo računa i o ljudima, ali radne snage nema,
tako da moramo površinu smanjivati.”

Voćari sada više brinu o vremenskim prilikama i manjim prinosima, nego o ceni, sa kojom su ipak zadovoljniji, a trenutno je oko 150 dinara za kilogram. Stručnjaci očekuju kraću berbu ukoliko potraju visoke temperature.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor