Leskovački poljoprivrednici smatraju da je ugradnja tahografa skupa i nepotrebna (SRB)

Od 1. juna zakonom je predviđeno da svi kamioni preko 3 i po tone nosivosti moraju da imaju tahografe. Našem Dopisništvu u Leskovcu obratili su se nezadovoljni povrtari, vlasnici starih kamiona koji smatraju da im je ugradnja tahografa veliki i nepotreban izdatak.

U četrnaest plastenika Zvonimir Petrović iz Donjeg Stopanja godišnje proizvede dvadesetak tona paradajza, krastavaca, paprika i kupusa. Nekada je TAM-ovim kamionom povrće odvozio u Skoplje i Beograd, a sada ne ide dalje od kvantaške pijace u Leskovcu.

Iako je kamion star 37 godina nikada ga nije ostavio na putu. Ovih dana ističe mu registracija, ali bez tahografa neće proći tehnički pregled.:

“Mi ne idemo na neke duge relacije gde bi trebalo da nam kontrolišu vreme vožnje. Tahograf za to služi kojiko ja znam. Mislim da treba da preispitaju tu odluku, da to stopiraju jer ta ugradnja tahografa košta oko 50.000 dinara.”

U selima u leskovačkom kraju gotovo da nema domaćinstva bez čuvenog slovenačkog “tamića” koji sa tovarom prelazi težinu od 3 i po tone i po novom zakonu mora da ima tahograf. Ugradnja tahografa i registracija, kažu nezadovoljni poljoprivrednici, koštaju više nego što vredi sam kamion.

“Njegova vrednost je od 500 do 700 evra. To su kamioni 35 do 40 godina stari, ali su u ispravnom i voznom stanju”, kaže Dragan Ilić, proizvođač iz Donje Stopanja.
Proizvođač iz istog sela Tomislav Savić, dodaje: “Da bi kupio drugi auto nemam te uslove. Negde pređem godišnje od 1500 do 2000 kilometara. Znači to je samo do kvantaške pijace i tu po polju.”

U Leskovcu postoje tri servisa za ugradnju tahografa i niko nije želeo pred kameru. U jednom servisu su nam rekli da vlasnici starih kamiona negoduju i da se vraćaju sa tehničkih pregleda. Od 1.juna do sada samo su u dva stara kamiona ugradili tahografe i to sa teškom mukom jer fabrički na instrument tabli nije predviđeno mesto za tahograf.

Starih kamiona koji ih dobro služe neće se kažu odreći. Za nove novca nemaju kao ni za tahografe, pa su zato pokrenuli peticiju. Zahtev leskovačkih povrtara da budu oslobođeni od ugradnje tahografa ovih dana stiće će na adrese nadležnih državnih institucija.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor