Presek nedelje 01.07-05.07.2019. Gea Agronet (SRB)

PŠENICA

Žetva pšenice rod 2019.je u punom jeku.Prema informacijama sa terena većina otkupljivača je formirala akontne cene prema poljoprivrednim proizvođačima koje se najčešće kreću u rasponu od 16.50-17.00 din/kg sa uračunatim pdv-om. Direkcija za robne rezerve zvanično je oglasila kupovinu pšenice rod 2019.Količine su 25.500t po ceni od 20.00din/kg sa uračunatim pdv-om, uskladišteno u silosu ovlašćenog skladištara Direkcije. Za pšenicu rod 2018. sistem ne beleži trgovanje,zbog visokih ponuđenih cena.
Što se tiče regionalnog izvoza, bez bitnijih promena. U ponudi iz Srbije pšenica novog roda od 74-76HL po cenama 150-158E/t. Sistem još uvek nije beležio realizacije, ali je povećana tražnja za novim rodom pšenice.

KUKURUZ

Zbog nemogućnosti isporuke kukuruza u toku žetve pšenice, sistem beleži skromnu ponudu ali to nije uticalo na rast cene, naprotiv. Zbog pada cene FOB-u dunavske luke i smanjene tražnje od strane izvoznika na barže, sistem beleži blaži pad cene u realizaciji.
Tokom nedelje sistem beleži slabu potražnju regionalnih kupaca koji u iščekivanju povoljnije cene odlažu kupovinu. Uglavnom se kupci snadbevaju sa domaćeg tržišta manjim količinama kukuruza. Sistem je zabeležio trgovanje prirodno suvim kukuruzom džak po ceni od 144.00E/t. (SRB/MK)

JEČAM

Žetva ječma se nastavlja i ove nedelje a interesovanje za kupovinom je daleko veće u odnosu na ponuđene količine. Proizvođači se najčešće odlučuju za čuvanje robe u očekivanju bolje cene u toku godine.
Cene u otkupu prema proizvođačima se kretala od 16.00-16.50din/kg sa uračunatim PDV-om.Sistem je zabeležio realizaciju po ceni od 15.80-16.10din/kg+PDV.
Cena ječma u izvozu tokom ove nedelje beleži blagi pad. Pregovori ka Makedoniji su po 139.00 EUR/T. Izvoz novog roda stočnog ječma zabeležen je po cenama od 139-140 EUR/T. Ino kupci su I dalje zainteresovani za nabavku većih količina.

SOJA

Tokom ove nedelje je zabeležen blaži pad cene soja zrna. Izvoznici i dalje nemaju interesovanje za kupovinom. Ponuda je veća od potražnje a kupci su krajnji prerađivači i domaći potrošači. Sistem je zabeležio trgovanje po cenama od 37.00-37.20din/kg+PDV.

ULJANA REPICA

Žetva uljane repice je još uvek u toku a cena beleži blaži pad. Deo kupaca na domaćem tržištu se snabdeo predviđenim količinama. Aktivni kupci snižavali su otkupne cene u skladu sa dešavanjima na međunarodnom tržištu.

STOČNO BRAŠNO

Pad cene na domaćem tržištu nastavio se i tokom ove nedelje, a ponuđene količine su bile znatno veće u odnosu na potražnju. Usled pada cene pšenice kupci su odlagali nabavku za naredni period u očekivanju daljeg pada cene stočnog brašna. Sistem nije beležio realizaciju za ovu nedelju.
Povoljnija cena stočnog brašna sa tržišta Srbije podstakla je nešto veći izvoz prema BiH.
Sistem beleži trgovanje po ceni 102-120 EUR/T+PDV.

SOJINA SAČMA

Pad cene soja zrna i slaba zainteresovanost kupaca odražava se na blagi pad cene sojine sačme. Zbog povoljnije cene brazilske sojine sačme fca Kopar (SLO) regionalni kupci se opredeljuju za kupovinu iste.
Sistem je zabeležio realizaciju sojine sačme 46% proteina Brazil, rinfuz, po ceni od 324euro/t, fca Kopar (SLO/BIH).

SUNCOKRETOVA SAČMA

Ove nedelje se suncokretova sačma nudila po nešto nižim cenama u odnosu na prethodnu nedelju. Prema informacijama sa terena suncokretova sačma se trgovala i ispod ponuđenih cena. Sistem nije zabeležio realizaciju ka izvozu.

 

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor