Presjek sedmice 01.07.–05.07.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ

Za ovu sedmicu, cijena kukuruza na domaćem tržištu bez bitnije promjene. Zvanična realizacija bilježi se za prirodno suv kukuruz po 0.29KM/kg+pdv.
Izvozna cijena kukuruza sa tržišta Srbije sredinom sedmice bilježi blagi pad, uslovnjen padom na domaćem tržištu. Zvanično trgovanje prirodno suvog kukuruza išlo je po 135-137.00Eur/t (SRB/BIH).
I dalje je cijena kukuruza sa tržišta Hrvatske nekonkurentna za Bosnu, pa se ne bilježi trgovanje.

PŠENICA

Žetva pšenice rod 2019. krenula je ove sedmice na domaćem tržištu. Na paritetu Semberije poznate su otkupne cijene, pa se za kilogram pšenice sa minimum 74hl plaća cijena od 0.30KM/kg. Roba se zaprima u skladišta, proizvođači se nadaju nešto većoj otkupnoj cijeni pa i ne žure sa prodajom. Iz zemalja u okruženju, tokom sedmice pristizale su prve ponude pšenice rod 2019.
Prva probna vozila nove pšenice sa tržišta Srbije išla su za Bosnu po cijeni od 155.00Eur/t (72hl, pr.14%,gl29). Međutim, za neku veću trgovinu, kupci iz Bosne očekuju nižu cijenu za novi rod pšenice iz Srbije. Interesovanje je i dalje vladalo za nabavkom stare pšenice sa tržišta Mađarske, pa su ponude u zavisnosti od kvaliteta išle od 184.00Eur/t (HU/BIH)

JEČAM

Žetva ječma na domaćem tržištu privodi se kraju. Poznate su i otkupne cijene, pa se u zavisnosti od pariteta plaća od 0.28-0.32KM/kg. Zvanična realizacija za novi rod ječma zabilježena je po 0.30KM/kg+pdv na paritetu Bijeljinske regije. Veliko interesovanje za uvozom od strane BIH kupaca vladalo je i ove sedmice. Do polovine sedmice izvozna cijena ječma sa tržišta Srbije bila je stabilna da bi krajem sedmice, zbog različitog kvaliteta cijena bila u blagom padu. Za hektolitar ispod 60 pregovarala se cijena od 136.00Eur/t, dok se za bolji kvalitet ječma realizovala cijena od 139.00Eur/t (SRB/BIH).
Sa tržišta Mađarske, početkom sedmice zvanične realizacije zabilježene su po 139-140.00Eur/t, da bi krajem sedmice za isti pregovarala cijena i na 135.00Eur/t (HU/BIH).
Zbog pojačane tražnje od strane uvoznika došlo je do blagog porasta cijene u izvozu sa tržišta Hrvatske. Zvanično trgovanje prema Bosni bilježi se po 141.00Eur/t, dok su ponude pristizale i po 145.00Eur/t (HR/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Nastavljen je pad cijene stočnog brašna na svim tržištima. Na domaćem tržištu pregovori za džakirano stočno brašno bilježe se po 0.27KM/kg+pdv. Nagli pad izvozne cijene stočnog brašna sa tržišta Srbije obilježio je ovu nedelju. Zvanično trgovanje početkom sedmice bilježi se po 118.00Eur/t, da bi se krajem isto realizovalo i po 102.00Eur/t (SRB/BIH).
Iz Hrvatske nudilo se stočno brašno po 125.00Eur/t, ali zvanično realizovanje nije zabilježeno.

SOJINA SAČMA

Na domaćem tržištu zabilježen je blagi pad cijene sojine sačme 46%pr, Brazil rinfuz. Početkom sedmice ista se realizovala po 0,69KM/kg+pdv, da bi ponude krajem sedmice pristizale i po 0.68KM/kg+pdv. U odnosu na prošlu sedmicu nije bilo značajnije promjene u izvoznoj cijeni sačme. Ponude prema Bosni išle su od 323.00Eur/t pa na više.

 

Foto: pixabay

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor