Presjek sedmice 01.07.–05.07.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ

Cijena kukuruza u odnosu na prethodnu sedmicu nije se bitnije mijenjala. Zvanično trgovanje zabilježeno je za vještački suv kukuruz po 1.05Kn/kg+pdv, dok su ponude išle i do 1.10Kn/kg+pdv. I ove sedmice vladalo je interesovanje od strane kupaca sa Kosova za uvozom kukuruza, pa je cijena za isti u izvozu bilježila porast. Zvanična realizacija zabilježena po 144.00Eur/t (HR/SRB). U izvozu za BIH tržište zvanično trgovanje je izostalo zbog i dalje jačih cijena u odnosu na tržišta u okruženju.

PŠENICA

Na pojedinim paritetima Hrvatske početkom sedmice počela je žetva pšenice, da bi se krajem sedmice žetva odložila zbog vremenskih uslova. U Sistem su pristigle i prve ponude novog roda pšenice, ali trgovanje nije zabilježeno. Otkupne cijene za pšenicu kreću se od 0.94-1.20Kn/kg+pdv zavisno od kvaliteta pšenice. Merkantilna pšenica u izvozu za BIH tržište nudila se po 158.00Eur/t, a poboljšivač po 170.00Eur/t(HR/BIH) .

JEČAM

Žetva ječma rod 2019. obavlja se uporedo sa žetvom pšenice, repice i zobi. Na domaćem HR tržištu otkupna cijena ostala je ne promjenjena, zvanične realizacije bilježe se po 0.98Kn/kg+pdv. Zbog pojačane tražnje od strane uvoznika došlo je do blagog porasta cijene u izvozu sa tržišta Hrvatske. Zvanično trgovanje prema Bosni bilježi se po 141.00Eur/t, dok su ponude pristizale i po 145.00Eur/t (HR/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Za ovu sedmicu zabilježen je blagi pad cijene stočnog brašna na domaćem tržištu. Pregovori na terenu za stočno brašno pšenično, džakirano zabilježeni su po 1.00Kn/kg+pdv. I u izvozu za BIH tržište zabilježen je blagi pad cijene stočnog brašna uslovljen padom cijene na domaćem tržištu, te su ponude išle od 125.00Eur/t ali trgovanje nije bilo.

SOJINA SAČMA

Blagi pad cijene sojine sačme 46% proteina, Brazil, rinfuz zabilježen je na domaćem tržištu te su ponude išle od 2.47Kn/kg+pdv. U odnosu na prethodnu sedmicu cijena u luci Kopar ostala je nepromjenjena. Zvanične ponude za sojinu sačmu 46% proteina, Brazil, rinfuz zabilježene su do 328.00Eur/t (SLO/HR).

 

Foto: pixabay

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor